Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatska tvrtka Altpro jedna je od onih koja surađuje s partnerima iz Češke

29. Ožujak 2017.

U sklopu Hrvatsko-Češkog gospodarskog foruma imali smo priliku porazgovarati s Mislavom Kraljevićem iz tvrtke Altpro koji je otkrio kako izgleda njihova suradnja s češkim partnerima i problemi s kojima su suočeni prilikom nastupa na svjetskom tržištu.

Tvrtka Altpro je proizvodna tvrtka iz Hrvatske koja se bavi proizvodnjom željezničke opreme i sigurnosne tehnike za željezničke sustave, a izvozi u više od 40 zemalja svijeta te surađuje s češkim tvrtkama.

Na Hrvatsko-Češkom gospodarskom forumu na predstavljen je potencijal gospodarske suradnje Hrvatske i Češke. U sklopu foruma održali su se i bilateralni sastanci, odnosno B2B poslovni razgovori hrvatskih gospodarstvenika s potencijalnim češkim poslovnim partnerima.

-Apostrofirao bih suradnju s češkom tvrtkom AŽD koja je također gost na forumu. S njima surađujemo u više zemalja Europe i naša dosadašnja iskustva su vrlo dobra. S obzirom na to da se radi o kompatibilnosti programa i međusobnom razumijevanju, smatramo da postoje dobre perspektive za budući razvoj tih odnosa i za još bolje rezultate.

Otkrio je to da je posao koncipiran tako da poslove dobivaju konzorciji, te je manjoj tvrtki iz zemlje poput Hrvatske vrlo teško dobiti posao na svjetskom tržištu. Unatoč velikom trudu suočavaju se s puno prepreka, međutim suradnjom s kompatibilnim tvrtkama postižu dobre rezultate.

Borba protiv ‘velikih‘

-Mi surađujemo na tehničkom razvoju naših proizvoda, na nekim trećim tržištima čak koncipiramo zajedničke proizvode i mogu reći da Česi kao slavenski narod imaju dobro razumijevanje za neke naše situacije i probleme, kao i mi za njihove. Rezultat svega toga je uspjeh na zajedničkim nastupima i očekujem da se ta situacija i poboljša, riječi su kojima je prokomentirao sličnosti Hrvatske i Češke.

Objasnio je i da se to da se njihova tvrtka, kao i češki partneri, suočavaju sa standardnim preprekama kao što je borba protiv velikih svjetskih kompanija koje imaju svoja pravila igre.

- Nastojimo surađivati sa svima, mi smo kao mala kompanija otvoreni za sve, međutim često se nađemo na putu nekoj velikoj kompaniji i svi se zajedno trudimo da nađemo izlaz iz te situacije u zajedničku korist, kazao je Kraljević.

26. travanj 2024 05:59