Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatski IT sektor mogao bi biti zahvaćen bankrotom Silicon Valley Banka

12. Ožujak 2023.

Pad tehnoloških dionica tijekom prošle godine, val otpuštanja u big tech kompanijama, a sada i propast Silicon Valley Banka koji je financirao brojne američke startupove – američki tehnološki sektor u posljednje se vrijeme suočava s mnogim izazovima, a situacija bi se mogla preliti i na europski, pa i hrvatski startup ekosustav.

Naime, prema pisanju stranih medija, stotinama startupova prijeti nemogućnost isplaćivanja plaća, a moguće i propast, ako nitko ne kupi banku Silicijske doline do ponedjeljka, kada se otvaraju burze.

Business Insider piše da su u banci, nad kojom je kontrolu preuzela Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zaključana milijunska sredstva brojnih klijenata, osnivača startupova. Reuters prenosi da bi propast SVB-a mogla imati ‘domino efekt‘ na američke regionalne banke, ako regulatori do kraja vikenda ne pronađu kupca, kako bi spasili neosigurane depozite.

Jerolim Dragojević, direktor venture building tvrtke Martian & Machine, koja se bavi razvojem startupova, u svojoj je objavi na LinkedInu napisao da je kolaps SVB-a potencijalni ‘crni labud‘ za startup ekosustav Silicijske doline, a i šire. To znači da je događaj neočekivan i nepredvidljiv, ali ima veliki utjecaj na društvo, a naknadno bi se moglo pokazati da je bio neizbježan.

image

Jerolim Dragojević, Martian & Machine

– Pedeset posto startupova u Silicon Valleyju drži svoj novac u SVB-u – što je ludo. Što je još luđe, ovim bankrotom su se zeznuli! Čak i ako je menadžment SVB-a napravio neke pogreške – ako svi istovremeno pokušamo povući novac iz određene banke, ta banka je gotova! Svi to znaju, ali panika je iracionalna – napisao je Dragojević.

– Ako dopuste da se to dogodi (mislim da neće), a deponenti izgube većinu svog novca, SV bi mogao izgubiti status vodećeg startup ekosustava u svijetu. Držimo palčeve svim startupovima na koje ovo utječe – dodao je u svojoj objavi Dragojević.

Na pitanje hoće li ovaj događaj utjecati i na startupove u Hrvatskoj, Dragojević odgovara da bi hrvatski IT sektor mogao biti zahvaćen, osobito startupovi iz Silicijske doline koji u Hrvatskoj imaju otvorene urede.

– Ako drže novce u SVB-u, onda ne mogu isplatiti plaće ni u Hrvatskoj. Dodatno, bit će pogođeni i svi freelanceri i agencije koje rade za američke startupove koji nemaju pristup novcu – objasnio je Dragojević.

Prema njegovim saznanjima iz startup krugova, većina američkih fondova i fondova Silicijske doline blokirala je sve investicije barem na 30 do 60 dana.

– To isto može utjecati na europske startupove koji su u procesu prikupljanja sredstava s američkim fondovima – dodao je Dragojević.

25. travanj 2024 04:18