Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pljačka stoljeća: a što su za to vrijeme radili energetski regulatori?

01. Rujan 2022.

Priča o Ini neće se tako brzo ispuhati, jer više nije riječ o kojem zamračenom milijunu nego o cijeloj milijardi, možda trag novca pokaže i više. No, dok se službeno ustraje na sintagmi 'pranje novca', čak je i pravnim laicima jasno da u slučaju Ine o tome nije riječ.

Nije se ovdje prala lova od, recimo, traffickinga, prodaje droge, organa ili oružja. Biznis je, vrlo vjerojatno uhodan godinama, (ne)srećom procvjetao isključivo zbog drastičnoga rasta cijene plina, pa se zaradilo neskromno više. A to 'više' nije se više moglo skriti. I možda je, zaključuje se po društvenim mrežama, netko tko ih je s pozicije moći trebao zaštititi, nemoćan od toga odustao.

Jedan poznavatelj poslovanja u/oko Ine kaže kako jedno pitanje nitko ne postavlja, a suštinski je najvažnije: što je radio regulator? Energetski, ne financijski, uostalom, sustav je i pao na financijskoj kontroli (doduše, tek kad su iznosi zbog rasta cijene plina postali teško zamračivi, pa su banke i Hanfa morale reagirati).

– Da biste mogli trgovati plinom morate biti licencirani i biti voditelj bilančne skupine. Ne može svatko trgovati, treba znati bilancirati potrebe tržišta na određenom području. Otud i pitanje kako je tako mala firma uopće dobila sve moguće licence, dozvole, suglasnosti, i otkud s tolikom količinom plina? Nezamislive su količine prošle prema tom selu kod Vinkovaca, a ne zaboravimo da je u Vukovaru već PPD kao drugi voditelj bilančne skupine koji bilancira tržišne potrebe tog dijela Slavonije.

Kako je moguće da nitko, pa ni obavještajne službe, nije signalizirao sumnjive poslovne procese? Jedno je financijski tretman, drugo su stvarni poslovni događaji koje očito nitko u Hrvatskoj ne regulira niti kontrolira. Sve dozvole, suglasnosti i licence dobile su dvije nikakve firme, i da globalno tržište plina, zbog rata i rasta cijena, nije pod lupom javnosti, nitko ništa ne bi shvatio niti pitao – kategoričan je sugovornik.

Stoga smo pitali regulatore, HERA-u i HROTE koje su sve dozvole i licence te dvije tvrtke dobile u posljednje dvije godine i na temelju čega. Što su odgovorili regulatori te što uopće podrazumijeva voditelj bilančne skupine, kao i to bi li se tu možda moglo iščitati više od birokratskih odgovora, pročitajte u novome tiskanom i digitalnom broju Lidera.

22. travanj 2024 02:22