Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Splitski startup SplxAI dobio investiciju od dva milijuna dolara

02. Rujan 2024.
Osnivači startupa SplxAI zapravo su povratnici u Split; mladi IT-evci koji su godinama s obiteljima živjeli u Njemančkoj i Zagrebu odlučili su svoj veliki projekt pokrenuti upravo iz grada pod Marjanom

Splitski startup SplxAI, kojega su 2023. osnovali Ante Gojsalić i Kristian Kamber, dobio je investiciju od dva milijuna dolara od investitora iz SAD-a, Poljske i Nizozemske. Riječ je o jednoj od najvećih početnih investicija u neki regionalni startup.

- Ovo je zapravo samo prvi dio investicije koju se nadamo dobiti na svom putu postajanja centrom za razvoj i sigurnost umjetne inteligencije - kazao je Gojsalić.

SplxAI je jedna od prvih kompanija u svijetu koja nudi zaštitu korisnika i poduzeća od sigurnosnih rizika koje donosi umjetna inteligencija. Između ostalog, SplxAI razvija prvi antivirus za chatbotove. To je jedno od najprogresivnijih područja današnjice uzevši u obzir da će do 2026. godine pola svjetske populacije koristiti chatbotove bazirane na umjetnoj inteligenciji kao jedan od primarnih načina komunikacije s industrijom.

Investicija od dva milijuna dolara omogućit će zapošljavanje dodatnih 15 do 20 stručnjaka, većinom mladih iz Hrvatske, odnosno pokrivanje troškova njihovog rada tijekom jedne i pol do dvije godine, što je ključno za nastavak rada na proizvodu koji bi mogao staviti Split na svjetsku mapu inovacija u području umjetne inteligencije.

Zanimljivo je da su osnivači startupa SplxAI zapravo povratnici u Split; mladi IT-evci koji su godinama s obiteljima živjeli u Njemančkoj i Zagrebu odlučili su svoj veliki projekt pokrenuti upravo iz grada pod Marjanom, kako zbog kvalitete života, tako i zbog progresivne poslovno-tehnološke atmosfere koja tijekom zadnjih godina vlada u Splitu.

Svoje iskustvo od procesa pokretanja startupa do uspješnog privlačenja milijunske investicije Ante Gojsalić će uživo podijeliti ovog petka na četvrtom Split Tech City Festivalu. Na jutrošnjoj su press konferenciji svoju podršku nadolazećem Festivalu pružili Goran Batinić (Razvojna agencija Split - RaST), Melani Grubić Mikulić (Bitcoin Store), Ante Dagelić (GetByBus) i Damir Lukić (AC Hotel by Marriott Split) u ime sponzora, a sam program Festivala najavio je Toni Trivković u ime organizatora.

16. rujan 2024 19:05