Zeleno i digitalno
StoryEditor

Ministarstvo odbacilo projekte obnovljivih izvora snage 2,5 GW

27. Listopad 2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odbilo je do sada 33 zahtjeva za energetsko odobrenje ukupne snage 2,5 GW jer nisu dostavili valjanu dokumentaciju ili projekti nisu zadovoljavali kriterije propisane odredbama Zakona o tržištu električne energije.

Podsjetimo, prije godinu dana Ministarstvo gospodarstva donijelo je novi Zakon o tržištu električne energije prema kojem je prvi korak u razvoju projekata ishođenje energetskog odobrenja putem natječaja. Za energetsko odobrenje prvi su mogli aplicirati projekti koji su bili u uznapredovaloj fazi, odnosno oni koji su do 19. siječnja ove godine imali lokacijsku ili građevinsku dozvolu ili (prethodnu) elektroenergetsku suglasnost ili rješenje o prihvatljivosti na okoliš.

U siječnju je u Ministarstvo pristiglo čak 216 zahtjeva za energetskim odobrenjem koji zajedno obuhvaćaju projekte snage oko 6GW. Na žalost, do sada je na osnovu tih prijava Ministarstvo objavilo tek 10-ak natječaja, tako da cijeli niz investitora ne može dalje razvijati projekte jer godinu dana čeka na energetsko odobrenje.

Još su u nepovoljnijoj situaciji projekti koji nisu imali neki od gore navedenih dozvola i rješenja, jer oni moraju čekati da Ministarstvo gospodarstva donese Uredbu kojom će regulirati natječaje za te projekte.

Iako je Ministarstvo trebalo tu Uredbu donijeti još u siječnju, ona do danas nije ugledala svjetlo dana. Osim toga, godinu dana nakon donošenja Zakona nedostaju i još neki drugi podzakonski akti kako bi se projekti obnovljivih izvora energije mogli razvijati, tako da je prema nekim procjenama trenutno ‘na čekanju’ oko 15GW projekata.

Na Liderov upit zašto se tako sporo provode natječaji za energetsko odobrenje, kojim se kriterijima povodi Ministarstvo prilikom raspisivanja natječaja, odnosno po kojem redoslijedu i logici ih raspisuju, te koji je razlog tako sporog donošenja podzakonskih akata i još sporije provedbe, nismo dobili odgovor.

17. travanj 2024 14:56