Zeleno i digitalno
StoryEditor

Šćulac Domac: Trebamo zadovoljiti potrebe današnjice, bez da ugrozimo budućnost onih koji dolaze

19. Srpanj 2023.
Marija Šćulac Domacfoto Mirna Bartolic

- Zašto je održivost važna? Imamo jedan planet, s ograničenim resursima i izloženi smo klimatskim promjenama. Tvrtke koje ne posluju održivo onečišćuju okoliš i ostvaruju profit, a posljedice često trpe svi oni koji se drže pravila - isktaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, na samom početku konferencije na kojoj je Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je hrvatski ESG rating, model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki. 

S ciljem da naglase da održivost nije samo trend niti nešto apstraktno bez mjerljivih pokazatelja te da je potreba za ESG transformacijom postaje sve izraženija, HGK je izradio hrvatski ESG rating. Kako je danas objašnjeno, ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

- Nova regulativa traži da kreditne institucije kod procjene kreditne sposobnosti u obzir uzimaju i ESG rizike. To mora biti dio novih kreditnih politika. Činjenica da je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja nikad nije bila jasnija. Za tvrtke koje ne posluju održivo, kapital je plaha zvjerka - Tomislav Radoš, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj. 

image

Tomislav Radoš

foto Mirna Bartolic

A zašto je tako što uopće važno? Investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriterije stoga bismo mogli nazvati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kime žele surađivati.

No, Šćulac Domac naglasila je kako nužno očuvati planet za mlađe generacije, no i da je ključ pronaći način između održivosti i brige o okolišu s profitom i održavanjem konkurentnosti Europe. 

- Misija sviju nas je zadovoljiti potrebe današnjice, bez da ugrozimo budućnost onih koji dolaze iza nas - naglasila je Šćulac Domac. 

Također, na konferenciji je istaknuto da će i sam HGK uskoro napraviti strategiju o održivosti te početi s izvještavanjem o njezinom realiziranju. 

- Moramo biti vjerodostojni i ako radimo sve ove dokumente, edukacije i ako govorimo o tome, moramo krenuti od sebe. Tako da će HGK planira već na jesen krenuti s izradom svoje strategije za održivost. I po tome će biti prva ovakva organizacije u Hrvatskoj koja će napraviti takvu strategiju. Cilj nam je definirati ključna područja i ciljeve te nakon toga kreće izvještavanje - objasnila je Šćulac Domac. 

image
foto Mirna Bartolic

Uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, tvrtke će korištenjem ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost. Tu je dakako i reputacijski faktor kod ključnih dionika, od dioničara i zaposlenika do svih vanjskih partnera.

Kriteriji za ocjenjivanje usklađeni su s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Jedan dio informacija prikupljat će se kroz ispunjeni ESG upitnik, a ostatak temeljen javnih podataka, od financijskih do primjerice procjena emisija stakleničkih plinova za pojedinu djelatnost. Prikupljeni pokazatelji će se interpretirati s obzirom na industriju – kako se tvrtke ne bi ‘kažnjavale‘ nižom ocjenom zbog prirode svoje djelatnosti. Svaka tvrtka će dobiti svoje individualno izvješće te prijedloge poboljšanja rezultata. Uz model ocjenjivanja, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima na ovogodišnjem izdanju konferencije HGK Podržimo održivo. 

20. lipanj 2024 05:27