Život
StoryEditor

Vodič kroz bizarne i super-popularne TikTok modne trendove

18. Ožujak 2022.
Kako bi pomogli ostarjelim milenijcima i starijim generacijama razumjeti razgovore o modi na popularnim platformama TikTok i Instagram, ekipa iz Highsnobietyija sastavila je pojmovnik bizarnih i zbunjujućih trendovskih stilova koji će, kažu, žariti i paliti 2022.

U prvim nastavcima reboota popularne serije Seks i grad, 'I tek tako…', čini se kao da su se  glavne junakinje – nezaboravne Carrie, Miranda i Charlotte, odjednom probudile kao 55-godišnjakinje, u potpuno novom svijetu kojeg uopće ne razumiju. I baš kao što je prijateljicama s ekrana teško pratiti korak s novim dobom političke korektnosti, kulturom otkazivanja i buđenja (woke), dijeljenjem intime na društvenim platformama ili pak novim medijskim formatima (podcast) tako je i svakom biću starijem od 35 vjerojatno teško shvatiti koji se vrag događa s modnim stilovima? Što je to točno Goblincore, a što Dark Academia? Tko i zašto Googlea stilove Coconut Girl i Kidcore? Kako bi pomogli ostarjelim milenijcima i starijim generacijama razumjeti razgovore o modi na popularnim platformama TikTok i Instagram, ekipa iz Highsnobietyija sastavila je pojmovnik bizarnih i zbunjujućih trendovskih stilova koji će, kažu, žariti i paliti ove godine.

1. Goblincore

Kako smo nedavno pisali u Lideru (https://lider.media/lider-plus/lidertrend/goblincore-mracna-estetika-koja-slavi-slobodu-autenticnost-i-puzeve-138035), 'goblincore' je mlađi, neotesaniji i prljaviji brat 'cottagecorea', estetike koja slavi prirodne materijale poput lana i pamuka, vijence od cvijeća i lakoću života (po mogućnosti u drvenoj kolibi kraj proplanka i potočića). Za razliku od 'cottagecorea' koji ističe bajkovitu stranu ruralnog života, 'goblincore' je inspiriran ne tako lijepim, ali posve prirodnim motivima. Tako će fanovi ove estetike slaviti kaos, prljavštinu i blato, nositi debele vunene džempere ili odjeću s motivima puževa, gljiva, lišajeva i mahovine.

2. Dark Academia

Književnica Donna Tartt u svom romanu Tajna povijest (Secret Society) donosi priču o studentima Hampdenskog koledža, životu u elitističkom krugu i jednoj tragediji. Upravo atmosfera tog romana – mračna, elitistička, uzbudljiva, mladenačka najbolje opisuje estetiku Dark Academije. Poklonici tog stila su uglađeni, dotjerani, furaju britanski 'koledž' stil (kardigani, karo-uzorak, puloveri) i sljedbenici su (barem u teoriji) esteticizma, umjetničkog pokreta s kraja 19. stoljeća koji je privilegirao estetsku vrijednost književnosti i glazbe nad njihovom društveno-političkom funkcijom. Ovaj stil 'woke' TikTokeri prozivaju zbog nedostatka inkluzivnosti i snobizma.

3. Coconut Girl

Kokos (!) djevojke nova su verzija filmskog hita iz 2006. Aquamarine u kojem dvije tinejdžerice otkriju da sirene doista postoje. 'Coconut' djevojke inspiraciju za odijevanje vuku s mora, plaža, ljetnih radosti; nose košulje s havajskim uzorkom, pletene torbe, japanke na platformu, parea i cvijet u kosi. U suštini, riječ je o odjeći koju biste nosili da imate, npr. sedam godina i na ljetovanju ste s roditeljima. Estetika je jako 'girly', šarena, radosna i, vjerovali ili ne, usvajaju je i djevojke koje nemaju tu sreću da žive u vječno sunčanoj Kaliforniji.

4. Kidcore

Iako ima nekih sličnosti s Coconut Girl estetikom, Kidcore još više igra na kartu djetinjih radosti te u potpunosti vuče inspiraciju iz devedesetih. Ova je estetika prpošna, vesela, optimistična, a njene ljubiteljice (i ljubitelji!) nose ruksake u obliku plišanaca, topiće u duginim bojama, plastične perle, glitter tetovaže, patchwork pletiva kakav je nosio, primjerice, Harry Styles u jednom od svojih nastupa i pokrenuo TikTok trend pletenja.

25. travanj 2024 10:59