Znanja
StoryEditor

Hrabrim se studentima već posrećilo zbog razvoja vlastitih aplikacija

08. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

U Londonu ste se izgubili, a zbog skupog roaminga ne želite paliti internet? Hrvatski studenti izmislili su pravu aplikaciju za vas - BackWay. On će vas naves-ti do početnog odredišta bez paljenja interneta. Iza projekta stoje Božidar Ševo, student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, i Alma Šavar, studentica dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

BackWay je poseban prema tome što ne morate biti spojeni na internet ili prije skinuti mape, već sâm pamti put. Proces izrade nije bio previše kompliciran jer Ševo već ima iskustva u izradi aplikacija.

- To mi nije bila prva aplikacija tako da razvoj nije bio pretjerano kompliciran. Najviše se vremena provelo testirajući vani pokazuje li aplikacija točan smjer i udaljenost. Radili smo je za vrijeme studentskog natjecanja AppStartContest prošle godine, tako da je sve trajalo neka tri mjeseca. Naravno, nismo cijeli dan samo to radili jer smo imali i ostale obveze poput studiranja i sl. - rekao nam je.

Sad im je u prvom planu razvoj aplikacije po mjeri, ponajprije za banke, turističke zajednice, festivale i slično gdje u aplikaciji korisnik dobiva sve glavne lokacije i funkcionalnost. Također, moguće je dodati i raspored događaja. Povratne su informacije dobre, a u AppStoreu imaju maksimalnih pet zvjezdica.

- Ljudima se sviđa što je jednostavna i radi offline. Jedan od glavnih problema je to što je kod lokacijskih aplikacija jako teško dobiti korisnike jer je dosta sličnih aplikacija. Mnogi se kad čuju za BackWay sjete neke situacije kad su bili u nekom gradu, bez pristupa interneta, a trebali su se vratiti do hotela. U tom su trenutku morali potrošiti dosta novca za roaming da bi pogledali na Google Maps gdje su i kako se vratiti. Ljudima se aplikacija jako sviđa i aktivno se njome koriste - istaknuo je.

Cilj je dalje razvijati aplikaciju, a projekt su financirali sami. Dobili su podršku od Zagrebačkog inkubatora poduzetnika. Prostor u kojem rade bio im je bes-platan, a prednost takvog rada bila je komunikacija s ostalim timovima i to što su mogli dobiti rješenje za neke od svojih problema.

Krpanje rupa Također, uspješna aplikacija koja ima pet zvjezdica studentski je projekt Squee. Ideju aplikacije predstavio nam je jedan od njenih tvoraca Ivan Ivanković.

- Ideja za aplikaciju došla je spontano. Ivan Kapulica, Krunoslav Klarić i ja od malena smo dobri prijatelji. Zajedno smo prošli osnovnu, srednju školu i fakul-tet. Stalno smo se družili i razmišljali čime bismo se mogli baviti te smo pokretali različite projekte. Ideja je došla kada smo shvatili da ne postoji jedinstveno mjesto na svijetu gdje se mogu kupovati high-end gadgeti koje razvijaju nezavisni proizvođači. Krenuli smo s ciljem da napravimo ‘market place’ koji će donijeti revoluciju u fragmentirani svijet gadgeta, kao što je to Apple napravio u svijetu softvera. Kasnije se naša ideja mijenjala i evoluirala. U timu je trenu-tačno šest osoba, od čega su trojica ekonomisti, jedan dizajner te dva programera - kaže Ivan Ivanković.

Proces lansiranja aplikacije trajao je četiri mjeseca, a uskoro će na tržište biti izbačena i njena druga verzija. Povratne su informacije odlične i tržište ju je odlično prihvatilo.

- Imamo oko 10.000 korisnika naših usluga, bilo u obliku mobilne bilo web-aplikacije. Oduševljeni su proizvodima koje im svakodnevno otkrivamo. Tako-đer, velike pohvale dobivamo za dizajn naše aplikacije te smo po tome nadaleko poznati - istaknuo je Ivanković. Sami su financirali razvoj prototipa. No kada su aplikaciju prezentirali, dobili su i prihvatili ponude raznih investitora. Krenuli su pohađati startup-događaje i to se pokazalo korisno.

- Nastup na različitim startup-događajima jako nam je pomogao. Uz pomoć njih došli smo u kontakt s brojnim ljudima koji se kreću u ovoj industriji. Najvaž-nije, imali smo priliku po nekoliko desetaka puta na svakome događaju prezentirati svoju ideju. Nakon 20 prezentacija ideje u jednom danu vrlo brzo saznate većinu pitanja koje vam vaš sugovornik može postaviti te odgovore na njih sljedeći puta ugradite u svoju prezentaciju. Isto tako, uz pomoć prezentacija i sugovornika imate priliku oblikovati svoju ideju, pronaći ‘rupe u svom brodu‘ te ih pokrpati - dodao je Ivanković.

Ideja o popustima Uspješnu aplikaciju Happy napravio je također šesteročlani tim. Ideju za aplikaciju dobili su razmišljajući o popustima i njihovom korištenju na najjednostav-niji način bez kodova i plaćanja unaprijed. Nakon godinu dana razvoja aplikacija je na tržištu.

- U prvih mjesec dana rezultat je bolji od očekivanog. Do sada imamo samo pozitivne komentare i pohvale na račun ideje i izvedbe iako je cijeli projekt još uvijek u fazi razvoja. Zasad nemamo negativnih povratnih informacija, osim nekih neizbježnih tehničkih problema - rekao nam je Jura Rajtić Žlof.

Svi koji su proizveli aplikaciju poručuju kolegama studentima da ne odustaju te da se sve stigne. Ideja ne smije čekati, već se na njoj treba raditi - zajednička je poruka.

28. travanj 2024 14:48