Znanja
StoryEditor

Kupci se vesele novim korekcijama cijena, dok trgovci očajavaju

17. Srpanj 2014.

U zadnje vrijeme svakog novog tjedna cijene raznih roba na američkim tržištima konstantno padaju. Kupci se vesele novim korekcijama cijena dok proizvođači i trgovci žitaricama očajavaju.

Proteklog tjedna cijene kukuruza na Chicagu su pala za 12 usd/t za novi urod, dok su cijene sojinog zrna u prosjeku pale 25 usd/t, dok je cijena sojine sačme padala između 15-22 usd/t. Cijene žita su također pale za 15-25 usd/t. Ne postoji roba čija cijena je porasla prošli tjedan.USDA WASDE izvještaj ovoga tjedna je najveći faktor koji je utjecao na promjene na tržištu.Prema izvještaju samo loše vremenske prilike mogu potaknuti cijene kukuruza ulaznom putanjom. Sljedećih nekoliko dana prognozirane su temperature niže od prosječnih u SAD-u i manjak kiše što bi moglo zaustaviti daljnji pad.

Stručnjaci smatraju da dosadašnjim padom cijena kukuruza dotaknuto je dno tj. najniža cijena za ovu godinu. Maksimalan prostor za pad cijena iznosi između 5-8 usd/t što iznosi 3-4% nižu cijenu kukuruza.

Cijene sojinog zrna su najniže od početka ove godine . Kombinacija povoljnih vremenskih uvjeta i WASDE izvještaja bilo je više nego dovoljno za snažan pad cijena na CME-u. Pojedini stručnjaci smatraju da bi povoljna vremenska prognoza i USDA izvještaj o prinosima mogli spustiti cijenu na tržištu za dodatnih 25 usd/t.

Cijene starog uroda sojinog zrna padaju brže od cijena novog radi USDA izvještaja koji navodi da će zalihe sojinog zrna biti više nego što je očekivano. Sa većim dostupnim količinama starog uroda cijene bi se trebale korigirati sve dok visoka premija ne ishlapi jer trenutno iznosi 70 usd/t više od premije novog uroda.

Cijene će i dalje ostati niske sve dok se vrijeme u SAD-u drastično ne promijeni.Istovremeno u Peruu vremenske prilike nisu bile povoljne za ribolov. Proteklih nekoliko tjedana ništa se ne dešava na tržištu ribljeg brašna jer kupci očekuju pad cijena.

26. travanj 2024 16:57