Znanja
StoryEditor

‘Megaboard‘ za Žuju dizajnirali studenti

20. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Ove su godine studenti Luka Miočić i Franka Bujas pobijedili su na natječaju udruge eStudent ‘Vizionar’ za dizajn ‘megaboarda’ za Ožujsko pivo, a Mladen Udovičić osmislio ke najbolji vizualni identitet za udrugu Kamensko.

 ‘Vizionar’, natječaj na kojem su studenti imali priliku pretvoriti svoju viziju u stvarnost, održavao se drugi put, i to od 15. prosinca 2013. do 15. siječnja 2014. Na njemu je sudjelovalo više od sedamdeset natjecatelja s različitih fakulteta u Hrvatskoj. Da je mnogo studenata zainteresirano za dizajn, pokazuje podatak da je zaprimljeno čak 49 radova pa je stručni žiri imao težak zadatak od gomile kreativnih rješenja izabrati najbolje. U žiriju su se našli najbolji stručnjaci za marketinšku komunikaciju Nikola Žinić, Igor Mladinović i Daniel Vuković, a uz to što tako podupiru projekt, agencije Bruketa&Žinić OM, Imago i Fahrenheit ponudit će i praksu za sve natjecatelje koji su ušli u finale. Ivona Pale, voditeljica projekta u eStudentu, zadovoljna je odzivom koji je ponudio mnogo više kvalitetnih radova nego prve godine.- S jedne nam je strane bilo lakše sve organizirati jer smo znali što nas očekuje, a i dobro smo surađivali s fakultetima i agencijama, a s druge smo strane htjeli napraviti korak više i strepili hoćemo li uspjeti u tome. Na kraju su i žiri i predstavnici tvrtki bili jako zadovoljni pristiglim radovima, što nam je najveća zadovoljštvina - kaže Pale.

Razlika je u detaljima Žiri u kojem su bili najveći stručnjaka iz uglednih hrvatskih dizajnerskih agencija imao je težak zadatak odabrati tri najbolja rada mladih talentiranih kreativaca koji su nagrađeni novčanom nagradom te praksom i radionicom u hrvatskim marketinškim i dizajnerskim agencijama. - Kao lider na domaćem pivarskom tržištu vjerujemo da trebamo biti glavni u poticanju mladih talenata u izražavanju vlastite kreativnosti i pružiti im priliku da razvijaju svoj potencijal na tržištu rada. Nadamo se da ćemo tim projektom pridonijeti popularnosti kreativnih profesija među mladima i educiranju okoline o dobrom i kvalitetnom dizajnu - izjavio je Andrej Virant Sadiković, brendovski menadžer u Zagrebačkoj pivovari. I finalisti natječaja za Ožujsko pivo Petra Bakija i David Skala, Nina Sepčić, Franka Bujas i Luka Miočić, Josip Listeš i Matej Raškaj te za Udrugu Kamensko Tina Bečica, Mladen Udovičić, Nina Sepčić, Janja Roškar te Marko Gverić i Iva Komesar imat će priliku razvijati svoje vještine u najvećim hrvatskim dizajnerskim agencijama.- Ove je godine vidljiv napredak u kvaliteti radova. Vrlo sam zadovoljan jer je ovo tek druga godina natječaja. Očito je bilo dobro to što smo prošle godine postavili visoke kriterije za osvajanje natječaja. Na takvim natječajima odmah se izdvoje tri do četiri rada koji na neki način odskaču kvalitetom. Razlika između njih jest u detaljima. To je najveći užitak žiriranja, promišljanje o tim detaljima koji čine razliku. To mi nikad nije bilo teško - rekao je član žirija Nikola Žinić iz agencije Bruketa&Žinić.

Dragocjena pomoć Finalistima su u pripremi radova pomagali i ugledni stručnjaci poput Jesenke Pibernik s Grafičkog fakulteta, profesora Ivana Doroghyja sa Studija dizajna te profesorice Natalije Nikpalj Polondak s Akademije likovnih umjetnosti. Kako bi pred žirijem i publikom što bolje predstavili svoja rješenja, za sve finaliste organizirana je i radionica na temu prezentacijskih vještina pod vodstvom Davida Lušičića. - Kad smo se prijavili, nismo očekivali da ćemo pobijediti, nego smo htjeli napraviti što kvalitetniji rad. Jednostavno smo dali maksimum i na kraju slavili. Velika je prednost tog natjecanja što smo stekli iskustvo o onome što nas očekuje nakon fakulteta, a praksa koju ćemo obaviti najbolja je referencija u potrazi za poslom. Trebalo bi biti više takvih natječaja - istaknuo je Luka Miočić iz pobjedničkog dvojca.U udruzi eStudent, organizatorici natječaja, smatraju da je projekt izrazito koristan i za studente i za partnere. Studenti dobivaju priliku raditi na stvarnim zadacima iz prakse, predstaviti se potencijalnim poslodavcima, osvojiti praksu, ECTS bodove i novčane nagrade, a naručitelji rješenja, Ožujsko pivo, najprodavanije hrvatsko pivo, i udruga Kamensko, koju su osnovale bivše radnice istoimene tvornice tekstila nakon njezina zatvaranja, dobivaju svježa, inovativna rješenja koja mogu iskoristiti u radu.

Priprema za posao - Udruga eStudent postoji već deset godina. Pokušavamo osmisliti takva natjecanja kako bismo što više animirali studente i pripremili ih na ono što ih očekuje nakon što završe fakultet. U tijeku su nam prijave za natječaj u studijama slučajeva, na kojem se rješavaju slučajevi iz pravih tvrtki, te natjecanje u izradi poslovnog plana, na kojem se mora napraviti poslovni plan. Imat će natjecanje i za studente s elektrotehničkih fakulteta, pravnih te drugih. Cilj nam je isticati interdisciplinarnost kao budućnost razvoja znanosti i studiranja – objasnila je Pale.I naručitelji rješenja s natjecanja vrlo su zadovoljni, a u eStudentu ističu da je Zagrbeačka pivovara postala njihova partnerica u projetknim natjecanjima. To je samo potvrda da svoj posao rade dobro i da je njihov napor prepoznat u poslovnim krugovima.- Posebno nam je drago što su i naručitelji i žiri zadovoljni idejnim rješenjima. Mi se već sad okrećemo idućoj godini. Sljedeće godine želimo pojačati promidžbu i uključiti još više sveučilišta. Ove godine odradili smo promidžbu na zagrebačkom i varaždinskom sveučilištu, ali sljedeće godine želimo napraviti korak više. Ipak, treba istaknuti da je natjecanje i ove godine bilo otvoreno za sve studente, bez obzira na to s kojeg fakulteta dolaze - naglasila je Pale.‘Vizionar’ je zaključio drugo izdanje, a nakon što su nagrade podijeljene, finaliste očekuje jednomjesečna praksa. Kako su nam rekli, to im je najveća nagrada jer rad u pravim agencijama donosi nemjerljivo više iskustva nego ono što nauče na fakultetu.

27. travanj 2024 20:20