Znanja
StoryEditor

Najboljem studentu programeru nagrada i ponuda za posao

16. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Natjecanje u programiranju Best Code Challenge u organizaciji udruge Best Zagreb (Board of European Students of Technology Zagreb) ove se godine održava četvrti put.

Za više od stotinu natjecatelja to je prilika da se dokažu pred poslodavcima i pokušaju osvojiti vrijedne nagrade, među kojima prvo mjesto nosi deset tisuća kuna. Četvrto izdanje Best Code Challengea završava 20. siječnja, dokad biti predana sva rješenja zadatka moraju. Studenti znaju što ih očekuje, a organizatori su već uhodani. 

- Organizacija natjecanja četvrti put zaredom ima svoje prednosti i nedostatke. Studenti su već upoznati s konceptom natjecanja i shvaćaju da je riječ o dobrome nagradnom fondu, tvrtkama partnerima i organizaciji. Naravno, to nosi i veću odgovornost. BEST Code Challenge već ima svoj brend pa sad i natjecatelji i tvrtke partneri očekuju bolje natjecanje nego prošlih godina. Prošle godine osmislili smo jedinstven način promidžbe uz arkadu s igricom. Konstrukciju i igricu dizajnirali su članovi BEST-a Zagreb omogućivši tako studentima da se zabave i doznaju za natjecanje Best Code Challenge. Arkada je i ove godine na Fakultetu elektronike i računarstva - rekla nam je Iva Kovačev iz Udruge.

Više od natjecanja Prošle godine povećao se nagradni fond, zbog čega je pristiglo više prijava. Na prošlogodišnji BCC prijavilo se stotinjak natjecatelja, a i ove godine očekuje se sličan odziv. Na neki način broj prijava nije toliko važan. U Udruzi ističu da je tvrtkama koje sudjeluju važnije da dobiju priliku vidjeti kvalitetan kadar u akciji jer mnogi nakon natjecanja ostaju rditi u nekoj tvrtki. Prošlogodišnji pobjednik Srđan Rašić iskoristio je dobivenu priliku.- BCC me potaknuo da se okušam u tehnologiji koja nije osnovno gradivo fakultetskih studija, no zastupljena je u industriji, i tako mi olakšao pronalaženje posla i snalaženje na njemu. Na sudjelovanje su me podjednako potaknuli zanimljiv zadatak i dojmljiva nagrada, koji su me i održali tih desetak napornih dana. Već na dan proglašenja pobjednika shvatio sam da je prava nagrada zapravo mnogo veća. Isti dan dobio sam nekoliko ponuda za praksu i posao, a poslije i prihvatio ponudu tvrtke Pet minuta, u kojoj sam već godinu dana i iznimno zadovoljan. BEST mi je pružio odličnu priliku, a uz malo sreće i truda uspio sam je iskoristiti. Da mogu, svakako bih ponovio iskustvo - rekao nam je Rašić.

Dobra promidžba Programeri su danas traženi na tržištu rada pa je to odlična prilika da tijekom studiranja dobiju posao. Mnogi su to iskoristili, a u BEST-u smatraju da bi u deficitarnim zanimanjima trebali poticati takva natjecanja.- Situacija u Hrvatskoj svake je godine sve bolja. Drago nam je da se shvaća koliko je važno omogućiti studentima pokazivanje znanja kako bi ‘podebljali’ svoj životopis i tako postali još konkurentniji na tržištu. Preporučili bismo strukovnim organizacijama deficitarnih zanimanja da i same pokušaju organizirati takva natjecanja kojima će promicati svoju struku i povezati radnike i industriju - istaknula je Kovačev.Udruga ističe da za svoje aktivnosti ima punu potporu fakulteta. Izlaze im u susret koliko god mogu, a ona pak tu potporu opravdava kvalitetnim projektima. - Ovisno o različitim projektima, fakulteti nam pokušavaju izaći ususret omogućavanjem prostorija za treninge, prezentacije i ostalo što nam treba da bismo mogli održati projekt. FER nam daje prostoriju za održavanje sastanaka svaki tjedan, a i naš je ured ondje. Zadovoljni smo i sa Sveučilištem u Zagrebu, koje nam je za nekoliko održanih stručnih seminara na koje su došli studenti iz cijele Europe pripomoglo logistički i financijski - dodala je.

Studenti pomažu studentima BEST Zagreb volonterska je i neprofitna studentska organizacija koja povezuje studente i tvrtke. Riječ je o entuzijastičnim studentima voljnima dati svoje vrijeme za organizaciju projekata za studente. BEST Zagreb je lokalni orgranak međunarodne organizacije BEST koja djeluje u 96 tehničkih i tehnoloških sveučilišta u 33 zemlje diljem Europe. Cilj udruge jest uključivanje studenata u izazovne domaće i međunarodne projekte kao što su stručni seminari, treninzi, radionice, kulturne razmjene, rad u internacionalnim timovima, suradnja s budućim poslodavcima te inženjerska i stručna natjecanja.- Za uključenje u udrugu treba doći na jedan od redovitih sastanaka koji se održavaju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva četvrtkom u 20 sati. Članovi u udruzi mogu naučiti vrijedne organizacijske i komunikacijske vještine poput vođenja projekata, komunikacijom sa Sveučilištem, poslovnim partnerima, medijima i studentima. Od osnivanja BEST-a Zagreb 1999. kroz našu udrugu prošle su stotine članova. Danas ih je nekoliko desetaka aktivnih - pozvala je sve zainteresirane Kovačev da im se pridruže. Pobjednika ovogodišnjeg natjecanja znat ćemo 22. siječnja, a do tada je pred svima prijavljenima borba s vremenom i zadatkom kako bi postali četvrti pobjednici Best Code Challenga.

27. travanj 2024 14:13