Znanja
StoryEditor

Novi Centar rješavat će akademske i neakademske teškoće

01. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Od iduće akademske godine počinje raditi Centar za savjetovanje i podršku studentima. Iako je odluku o osnivanju Centra Senat Sveučilišta u Zagrebu donio na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke, pripreme za njegovu realizaciju traju već nekoliko godina.

Centar se osniva radi osnaživanja studenata za uspješno studiranje i svladavanje akademskih obveza te njihova poučavanja poslovnim vještinama, čime bi se omogućio puni razvoj akademskih potencijala, povećala učinkovitost i završnost studiranja te zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada.

- Novoosnovani Centar ujedinit će i proširiti pružanje potpore studentima u obliku informiranja i educiranja studenata te koordiniranja aktivnosti u razvoju akademskih vještina, razvoju i upravljanju karijerom, uključujući i studentsku praksu, savjetovanju vezanom uz akademske i osobne teškoće odnosno psihološkom savjetovanju, razvoju komunikacijskih i socijalno-emocionalnih vještina, potpori studentima s invalidnosti te podzastupljenim i drugim studentskim skupinama kojima je potrebna dodatna pomoć u sustavu visokog obrazovanja, kao i informiranju o zdravstvenoj zaštiti - objašnjava Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu.

Za voditeljicu Centra imenovana je Deniza Drusany, a njegovi će uredi biti smješteni u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu na Trgu maršala Tita te djelomično u Zvonimirovoj ulici. Za sve studente usluge Centra bit će besplatne, a financiranje rada Centra osigurat će se djelomično iz Ugovora o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija u akademskim godinama od 2012. do 2015. koji je Sveučilište u Zagrebu potpisalo s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te iz sredstava projekta prijavljenog i dobivenog na natječaju IPA IV komponenta Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav.

Motiv za učenje Ured bi na kraju sljedeće godine trebao imati pet-šest zaposlenika koji će biti na raspolaganju studentima za njihove probleme kako bi im se omogućilo uspješno studiranje. Ako nešto nije u našoj ingerenciji, pomoći ćemo studentima da stupe u kontakt s pravim uredom. Želimo biti adresa na kojoj će studenti dobiti potporu u rješavanju svojih problema, a mi ćemo im pritom pomoći koliko možemo - istaknula je voditeljica Centra Drusany.

Osnivanje Centra bilo je iznimno važno prorektorici Divjak te je ponosna što je projekt uspješno realiziran. Sada treba vidjeti kako će to izgledati u praksi, a očekivanja su velika.- Analizirate li kvalitetu glasovitih američkih i europskih sveučilišta, takvi centri imaju važnu ulogu u motivirajućem okruženju za učenje te pozitivno utječu na indikatore uspješnog studiranja kao što su završavanje studija u roku te pronalaženja posla nakon završetka studija jer se karijera počinje razvijati na studiju, a ne kada studij završava - rekla je prorektorica Divjak.Iako na pojedinim fakultetima postoje već slični centri s nekim od nabrojenih funkcija, koji dobro funkcioniraju, oni se sada neće ugasiti, već će se njihov rad koordinirati kako bi se primjeri dobre prakse prenijeli i na druge fakultete.- Nikako nije namjera ugasiti te programe, već ćemo pomoći sastavnicama Sveučilišta da i one razvijaju svoje specifične programe. Centar će biti poput krovne organizacije koja će usmjeravati na to kako bolje koordinirati postojeće resurse - smatra Drusany.

Više od izvrsnosti Potrebe studenata za Centrom velike su, pokazalo je to istraživanje koje je provedeno prije njegova osnivanja. Studenti su spremni potražiti pomoć za probleme koji ih muče. To se odnosi na akademske, ali i neakademske teškoće. Na Sveučilištu koje s profesorima, studentima i ostalim zaposlenicima ima gotovo 90 tisuća ljudi gotovo je nemoguće očekivati da će sve funkcionirati bez ikakvih problema.- Sveučilištu je u interesu da na studije dolaze studenti koji imaju dobre ulazne kompetencije, ali naša je misija šira od isključivog poticanja izvrsnosti na početku studija jer treba voditi brigu i o tome da svi nisu imali jednake uvjete za osobni razvoj tijekom prijašnjeg školovanja. Kada se studenti upišu u prvu godinu studija, mnogima se nije jednostavno snaći u novoj sredini i razviti potencijale u punoj mjeri. Tada je važna potpora koju Centar daje informiranjem, educiranjem i savjetovanjem ‘uživo’, ali i putem interneta. Na Sveučilištu već djeluje Ured za studente s invalidnošću, koji je vrlo aktivan i ima dobre rezultate. No zadaća je Centra da se potpora proširi i na druge skupine studenata - ističe prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu Divjak. Istraživanje provedeno na 1150 studenata pokazalo je da problemi s kojima se studenti susreću ovise o godini studija. Tako su studentima na prvoj godini najveći problem akademske vještine, a problemi studenata na višim godinama studija uglavnom su vezani uz razvoj karijere, odnosno na to kako steći iskustvo koje pomaže kod zapošljavanja i formiranje vještina koje su važne za zapošljivost.- Trebamo razviti i oblike potpore za npr. studente koji su prvi u svojoj obitelji na fakultetu. Oni se u početku mogu teže snalaziti i može im biti teško priznati da ne poznaju osnovne funkcije i službe na sveučilištu kao što su referada, dekan, prorektor, rektor i slično. S druge strane, postoje studenti koji se ne znaju nositi s pritiskom i tempom koji nameće studiranje. Njima ćemo omogućiti aktivnosti usmjerene na to kako se bolje vremenski organizirati i kako kvalitetnije svladati akademsko gradivo - istaknula je Drusany.

Podzastupljene skupine Uz visok postotak onih koji deklariraju svoju potrebu za dodatnom financijskom potporom, mnogi studenti procjenjuju i da im je potrebna potpora u razvoju strategija učenja te vještina upravljanja vremenom, kao i različiti oblici savjetovanja. Rezultati istraživanja upućuju na potrebu i spremnost uključivanja studenata u sve sadržaje informiranja i savjetovanja vezanih uz razvoj karijere, kao i vještine aktivnog traženja zaposlenja nakon završetka studija. U tom kontekstu, studentima treba omogućiti aktivnosti koje bi im pomogle u planiranju i usmjeravanju karijere te uvid u iskustva osoba zaposlenih u struci, zbog čega se očekuje da će radionice u organizaciji Centra biti posjećene. Također, važne su informacije o mogućnosti volontiranja ili honorarnog rada radi stjecanja radnog iskustva te informacije o potrebnim vještinama i prirodi poslova u pojedinoj struci. Posebnu pozornost pritom treba posvetiti i organizaciji svrsishodne studentske prakse tijekom studija te pristupu studentskim stipendijama, pogotovo za podzastupljene studentske skupine.- Studenti će s nama moći kontaktirati u uredu i na našoj web-stranici, koju su istaknuli kao najlakši način komuniciranja, stoga taj segment moramo posebno dobro organizirati. To je kanal koji možemo iskoristiti da bismo studentima bili dostupniji - rekla je Drusany.Uspješnost Centra ponajprije će ovisiti o studentima, o tome koliko su ga oni spremni iskoristiti, a ekipa koja stoji iza njega jedva čeka da se uhvati ukoštac s novim radnim zadacima.

28. travanj 2024 13:43