Znanja
StoryEditor

Obrtničke škole ponovo na cijeni

18. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Ove je školske godine, čini se, došao kraj dominacije gimnazija kao najpoželjnijih škola za nastavak školovanja. S druge strane, po broju upisanih učenika, profitirale su - obrtničke škole.

- Čini se kako je došlo vrijeme da su roditelji, koji su odgovorni za daljnju orijentaciju djece pri upisu, shvatili da obrtništvo nudi mogućnost samozapošljavanja, a to danas postaje jedina izvjesna mogućnost da čovjek dođe do posla - rekao nam je nedavno Dragutin Grabrović, predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i novi potpredsjenik HOK-a. A rezultati ovogodišnjih upisa pokazuju da se doista ide u tom smjeru, piše Glas Slavonije.

Primjerice, u Valpovu su se već prvog dana upisa popunili trogodišnji programi, a unatoč planiranom upisu od tri razredna odjela prijavljeno je učenika za samo dva razreda gimnazijalaca. S izrazito velikim interesom za trogodišnja i obrtnička zanimanja susreli su se i u Donjem Miholjcu.

- Za prodavače, cvjećare, poljoprivredne gospodarstvenike, automehaničare, strojobravare i tokare upisalo se 57 učenika, a broj prijavljenih učenika bio je trostruko veći od upisnih kvota, za razliku od dosadašnjih godina, kada je interes za navedena zanimanja bio slabiji - izvijestila je Mirta Grozdanić, pedagoginja Srednje škole u Donjem Miholjcu. Iznimka nije ostao ni Osijek.

- Ove godine bio je iznenađujući odaziv za sva zanimanja u našoj školi, tako da su gotovo svi programi popunjeni već u prvom krugu ljetnog upisnog roka - ističe Ivan Kuleš, ravnatelj Strojarske tehničke škole. Naš sugovornik dodaje kako se takvo što u toj školi nije dogodilo već 20 godina, a razloge znatno povećanog interesa za zanimanja koja nudi ta škola vidi u dobroj promidžbi škole među učenicima osmih razreda.

- Obišli smo velik broj osnovnih škola, predstavili učenicima nova zanimanja, promovirali filmove o našoj školi. Također, uputili smo ih na mogućnost zapošljavanja nakon završetka školovanja, jer gotovo svi učenici koji su maturirali u našoj školi rade u struci - objašnjava ravnatelj Kuleš. Slično razmišlja i njegov kolega Ladislav Lukavec, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku, za koju je također vladalo veliko zanimanje osmaša.

Obje te škole osuvremenjuju nastavne planove i programe novim spoznajama iz tehnike i tehnologije, a uključene su i u niz međunarodnih projekata, što je, smatra Lukavec, također bilo važno pri donošenju odluke o izboru škole. Ukupno, obrtničke škole na području Osječko-baranjske županije ponudile su 841 upisno mjesto, popunjeno ih je 729, što je 86,68 posto.

28. travanj 2024 22:25