Znanja
StoryEditor

Odlučili ste otpustiti zaposlenika? Najprije odgovorite na ovih pet pitanja

20. Kolovoz 2014.
Piše:
lider.media

Odluka o otpuštanju radnika zbog loše poslovne izvedbe teška je za svakog poslodavca.

Većina poslodavaca želi da njihovi zaposlenici uspiju, ali nema smisla zauvijek ulagati u zaposlenike koji loše izvršavaju svoje radne zadatke. Ipak, teško je odlučiti kad podvući granicu.

Prije nego se odlučite na takav korak, postavite sljedećih pet pitanja:

Razumije li zaposlenik što se od njega očekuje?

U više od 50 posto slučajeva loše odrađenih poslova razlog je nekakav nesporazum između menadžera i zaposlenika. Najprije iznesite svoja očekivanja što je jasnije moguće. Zatim zaposlenika upitajte da vam objasni kako će ispuniti ta očekivanja. To će otkloniti sve nesporazume.

Jesu li uklonjene organizacijske prepreke?

Organizacijske prepreke mogu biti interne politike tvrtke, procedure ili manjak resursa. Uklanjanje takvih vrsta prepreka možda će pomoći zaposleniku da bude produktivniji. Ipak, nemojte se uvući u osobne probleme zaposlenika.

Je li zaposlenik dovoljno obučen za posao?

Svaka tvrtka ima drugačiju politiku, računalni sustav i korporativnu kulturu. Sve to može spriječiti zaposlenika da odmah bude uspješan u novoj tvrtki. Potrudite se da zaposlenik dobije potrebnu obuku te da ima dovoljno vremena da svlada nove vještine.

Je li zaposlenik dovoljno motiviran?

Većina zaposlenika mora iskusiti i pohvalu i pokudu da bi razvila svoj potencijal do kraja. Naginjanje u jednu ili drugu krajnost je jednostavno nefunkcionalno.

Je li zaposlenik sposoban obaviti traženi zadatak, odnosno želi li?

Lakše je prihvatiti situaciju u kojoj netko jednostavno ne može shvatiti određeni zadatak. Nisu svi sposobni sve izvesti. Možda zaposlenik jednostavno nije na intelektualnoj razini s očekivanim rezultatima. U takvom je slučaju zaista najpametnije otpustiti zaposlenika. Isto tako, trebate razmisliti o tome kako ste ga uopće u startu zaposlili i preispitati proces zapošljavanje.

Druga je opcija ona da je zaposlenik u potpunosti sposoban obaviti sve što se od njega zahtijeva, ali jednostavno nema rezultata. I u ovom slučaju biste ga trebali otpustiti. Zašto plaćati nekoga tko ne želi obavljati svoj posao?

28. travanj 2024 03:47