Znanja
StoryEditor

Sadašnje cijene su prava prilika koju nećemo vidjeti tako skoro

30. Srpanj 2015.

Promatrajući kretanje cijena na CME-u protekli i ovaj tjedan teško je pronaći i jednu robu koja je bilježila porast cijena.

Oni koji su čekali i nisu fiksirali svoje ugovore prije mjesec dana kada su cijene bile izrazito niske imaju priliku sada uloviti ovaj pad. Cijena kukuruza je pala 10-12 usd/mt, sojino zrno 15 usd/st, pšenica također 15 usd/mt, dok je cijena sojine sačme korigirana za 15-18 usd/st. Stručnjaci smatraju da je trenutačni pad cijena bilo za očekivati no da će pravi reli cijena početi prije objavljivanja idućeg WASDE izvještaja 12.08. Sadašnje cijene su prava prilika koju nećemo ponovno vidjeti tako skoro!

Trenutačni vremenski uvjeti u Americi za kukuruz su idealni. Kvaliteta usjeva je dobra no ne kao prošle godine, te je za očekivati da će projekcije uroda biti smanjene što će potaknuti porast cijena.

Kao i kod kukuruza tako i kod soje i sojine sačme vremenski uvjeti pogoduju usjevima. Jedina loša vijest su prilično niski izvozni rezultati za novi urod koji će vjerojatno u nadolazećim tjednima biti poboljšani, te će dosegnuti očekivane nivoe.

Kretanje cijene soje i sojine sačme trenutno je moguće samo nagađati iako se čuju glasine o situaciji sličnoj kao kod kukuruza tj.porastu cijene početkom kolovoza kada ćemo isčekivati novi USDA WASDE izvještaj. Premije za stari urod zrna i sačme 10 usd/st više nego za novi urod što nije iznenađujuće jer cijene reflektiraju ograničenu opskrbu. Nakog dugo vremena premije za spot isporuku sojine sačme na paritetu Fca Koper prošlog tjedna iznosile su 0 usd/st!

Nakon pada, porasta i oscilacija na tržištu radi vremenskih prilika i neprilika, špekulacija i  političkih situacija vrijeme je za predah i zasluženi odmor...

29. travanj 2024 09:17