Znanja
StoryEditor

Važno je s kakvim praktičnim vještinama dolaze studenti

11. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Kako tržište rada u Hrvatskoj ne pokazuje znakove oporavka, mnogi završetak studija čekaju sa strepnjom oko nalaženja prvog posla.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa ZŠEM i ove je godine organizirala sajam karijera Student Future Day te u sklopu toga održala okrugli stol na temu ‘Odgovori odjela ljudskih potencijala na trendove tržišta rada‘. Tu su bili predstavnici Coca-Cola Hrvatska, L‘Oreal Adria, Metroa, Ina-e, web stranice MojPosao te Vipneta.

- Sadašnje gospodarsko stanje u Hrvatskoj je pred poslodavce donijelo nove izazove pri postupcima odabira - rekla je rukovoditeljica razvoja talenata i ljudskih potencijala za poslovnu podršku Hana Naoulo Bego iz Coca-Cole. Potvrdila je kako u Coca-Coli zapošljavaju u skladu s poslovnim planom no kako trenutno nemaju otvorena nova radna mjesta. 

- Studentske prijave su, međutim dobrodošle za pripravnička mjesta. Isto tako, skloni smo prepoznati talente unutar tvrtke te ih tako raspodjeljivati na nova radna mjesta. S druge strane ako se dogodi, a znalo se dogoditi, da unutar tvrtke ne možemo pronaći adekvatnu osobu unutar tvrtke, nije rijetkost da je potražimo među novopridošlim prijavama. Posljednji takav slučaj imali smo upravo sa prijavom koja je došla od studenta sa ZŠEM - rekla je. Nadodaje i kako je važno s kakvim praktičnim vještinama dolaze studenti. - Važno je kako se nalaze u novonastalim situacijama te da se njihove vrijednosti i očekivanja preklapaju s našima. Mi imamo visoke zahtjeve koji se tiču radnog učinka stoga mora postojati neka podloga i želja za usavršavanjem i učenjem - rekla je.Katja Matić iz L‘Oreala kaže kako oni u kompaniji godišnje zapošljavaju od dva do četiri pripravnika. Napomenula je kako je preko L‘Orealove poslovne igre ‘Reveal‘ protekle godine zaposleno troje pripravnika. Naime, poslovna igra Reveal omogućava svim studentima i tek završenim diplomantima procjenu i istraživanje svog profesionalnog profila u virtualnom prostoru. - Reveal je usmjeren prema studentima svih polja obrazovanja te je pedagoški alat za mlade ljude jer im pomaže da saznaju više o mogućnostima razvoja svoje karijere i dobivanja cjelovitog uvida u vlastite sposobnosti. On je namijenjen studentima najrazličitijih akademskih pozadina, a ne samo određenih disciplina. Igra studentima nudi jedinstveni uvid i smjernice za karijeru koja najbolje odgovara sposobnostima i osobnostima pojedinaca - objasnila je. Matić je također napomenula kako im se u posljednje vrijeme javljaju na natječaje ljudi koji ne zadovoljavaju potrebne uvjete.

Direktorica službe za razvoj i obrazovanje Ina-e Ivana Kovačević Vukas naglasila je kako kod njih u kompaniji ima otvorenih radnih pozicija te kako najveću mogućnost za zaposlenje imaju upravo netkom diplomirani. Napomenula je kako je kod njih vrlo važna edukacija te je stoga osnovana i PIMS akademija, stručni studij za naftnu industriju. 

- Svake dvije godine upisujemo novu generaciju studenata ali upisuju nam se i radnici te i oni na taj način dobijaju priliku za napredovanje - rekla je.Rukovoditeljica upravljanja ljudskim potencijalima Mladena Đurović iz Vipneta naglasila je kako se na njihove natječaje može prijaviti, osim klasičnim putem preko maila, i preko Facebooka, LinkedIna i Twittera. Sve počinje primitkom CV-a. U obzir uzimamo samo one aplikante koji su udovoljili uvjetima natječaja. Dalje se provode razni testovi poput onog kognitivnih sposobnosti.Marija Kolovrat s portala Moj Posao objasnila je kako se odnedavno u njihovoj ponudi nalazi virtualni ured za regrutiranje kadrova - Ljudevit, pa svi poslodavci od sada mogu imati i svog Ljudevita. Cilj Ljudevita je, kako objašnjava Kolovrat, pojednostaviti i ubrzati proces selekcije kandidata nakon objave natječaja za određeni posao. Naime, prijava na natječaj, umjesto na e-mail poslodavca, ide u on-line aplikaciju Ljudevit, koja je dostupna 24 sata dnevno te se prijave automatski razvrstavaju prema utvrđenim kriterijima koji nose određen broj bodova. Naglasila je i kao se gospodarska kriza itekako osjeća. „2012. godine objavili smo više od 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta što je za 17 posto više nego je to bio slučaj 2011. Od toga je 52 posto oglasa za stalno zaposlenje što predstavlja tri posto pada.

Training and Development manager u Metro Cash&Carry Helena Lončar tvrdi kako, iako nema natječaja, nije naodmet poslati CV. - Aplikacija Ljudevit iznimno je zanimljiva nama poslodavcima jer na taj način pregledno dobijamo uvid u bazu podataka. Važno je da je CV pregledan te da se vide osnovne informacije. Naša je praksa da aplikant prođe miimno dva kruga razgovora. Tu smo prava njemačka  kompanija – točno se zna u kojem se periodu mora nešto napraviti a sve, vezano uz prijave i njihovu obradu mora biti završeno u roku od mjesec dana - dovršila je.

29. travanj 2024 08:09