Znanja
StoryEditor

Zbog nestašice porasle cijene sojine sačme

10. Travanj 2014.

Ovaj tjedan bio je vrlo zanimljiv na domaćem tržištu sojine sačme. Brod sa sojom iz Brazila za isporuku travanj stiže u koparsku luku tek iza Uskrsa, 24.04.14.

Domaći i ostali potrošači traže i kilogram soje na tržištu koje nema. Cijena soje automatski je porasla, te trgovci koji imaju još neke količine doslovno drže zlato u rukama.

Kako u luku Koper brod stiže tek za 15 dana, a u luci Rijeka nema još nikakve najave niti za dolazak novog broda, trenutačno je robu moguće dopremiti jedino iz Italije. Stoga potrošači odlaze u Veneciju na utovar sojine sačme. Ovakav manevar dodatno povećava troškove prijevoza.

Dok se cijena prijevoza iz Rijeke do kontinentalnog dijela Hrvatske kreće oko 0,10 lp/kg + PDV, cijena prijevoza do iste destinacije iz Kopra iznosi 0,15 lp/kg + PDV dok je prijevoz iz Venecije još skuplji.

Kašnjenje isporuke robe vrlo je nezgodno za krajnjeg potrošača jer proljeće označava početak sezone,te tvornice stočne hrane rade punim kapacitetom, dok farme kreću sa novom sezonom tova.

Prema podacima najvećih europskih dobavljača sojine sačme proteklih mjesec dana moguće je kupiti robu i za siječanj, veljaču i ožujak 2015.godine. Također dobavljači izlaze i sa indikacijama premija za travanj, svibanj i lipanj 2015.koje su uspoređujući premije za 2014.godinu za iste mjesece prilično visoke.

Na tržištu ribljeg brašna, peruanski proizvođači su se vratili sa konferencije u Kini, te prema izvještajima konferencija nije bila dobro posjećena od strane svjetskih proizvođača ribljeg brašna.

U Peruu ne postoje zalihe ribljeg brašna od prošle sezone dok je oko 100 000 t rezervirano od nove sezone. Kinezi posjeduju velike zalihe, dok je lokalna potrošnja u Kini niska stoga ne postoji nikakva žurba oko rezervacije novih količina peruanskog ribljeg brašna.

Potres u Čileu nije imamo nikakav utjecaj na industriju ribljeg brašna što je dobra vijest jer je bilo za očekivati da će luke biti ozbiljno devastirane i uništene. Jedinu štetu su pretrpjeli manji ribarski brodovi kojima su naštetili veliki valovi.

26. travanj 2024 11:32