Aktualno
StoryEditor

Amazon pod lupom u Poljskoj

01. Veljača 2023.
Amazon foto Shutterstock

Poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja optužio je europski ogranak američkog diva za e-trgovinu Amazona da potrošače nije dovoljno jasno obavijestio o razlici između narudžbe i kupnje proizvoda. 

Potrošači na Amazonovoj poljskoj web stranici dovedeni su u zabludu o trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora, dostupnosti proizvoda, roku isporuke i pravima potrošača, objasnio je UOKiK.

Amazon EU narudžbe primljene putem web stranice tretira je kao neobvezujuće dok ne potvrdi isporuku, što znači da ih može otkazati.

Izrazi poput ‘kupite sada‘ i ‘nastavite na blagajnu‘ može potrošače navesti na zaključak da kupuju robu i da će transakcija biti provedena odmah nakon plaćanja, objašnjava UOKiK.

- Kad bi potrošači znali da narudžba nije kupnja i da su dostupnost proizvoda i rok isporuke samo procjene, možda ne bi koristili usluge tvrtke - rekao je voditelj agencije Tomasz Chrostny.

Pojmovi su razjašnjeni na web stranici Amazona, ali potrošačima ih je teško čitati zbog pozicije na stranici i sitnog teksta, uz mogućnost plaćanja, navodi regulator. 

Uvjeti za jamstvo isporuke, s mogućnošću povrata novca u slučaju kašnjenja, nisu pak lako dostupni, dodaje UOKiK, napominjući da je istragu pokrenuo u rujnu 2021. nakon pritužbi potrošača.

Pokažu li se prigovori utemeljenima, Amazonu EU prijeti kazna u visini do 10 posto prometa.

Predstavnici Amazona nisu bili dostupni za komentar.

23. travanj 2024 11:46