Aktualno
StoryEditor

Bernardić Vladi: Povucite lex LNG, za vas je proračun bankomat

08. Lipanj 2018.

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik te stranke Davor Bernardić pozvao je u petak Vladu da povuče predloženi zakon o plutajućem terminalnu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, te tako "barem jednom povede računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija".

>>>Eko Kvarner: Tko je pisao lex LNG? – strani dobavljač prodat će stari brod za 160 milijuna eura

"Pozivam vas da barem jednom povedete računa o javnom, umjesto osobnim interesima pojedinih lobija, da povučete zakon i pokažete da niste upleteni u samu izradu ovog zakona na kojem je, vjerojatno kao i u slučaju lex. Agrokora, radila neka nova grupa Borg", rekao je Bernardić u Hrvatskom saboru koji se izjašnjava o 380 amandmana podnijetih na taj zakon.

SDP je podnio 360 ‘opstruktivnih‘ amandmana, nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu, umjesto po hitnom postupku, raspravlja kroz dva čitanja.

>>>Grbin poziva Ćorića da dođe ‘braniti’ lex LNG

Htjeli smo upozoriti javnost, ali i odgovorne na nesagledive posljedice tog projekta, ne samo za hrvatsko gospodarstvo, nego i okoliš, prvenstveno za more, istaknuo je Bernardić.

Ponovio je kako građani Krka i SDP podržavaju projekt kopnenog LNG terminala koji smatra razvojnim, otvara nova radna mjesta, ekološki je prihvatljiv i ima izdanu lokacijsku dozvolu.

>>>Piršić: Plutajući LNG terminal platit će građani

"No, vi sada po hitnom postupku, baš kao i u slučaju lex. Agrokora, pokušavate progurati ovaj zakon pogodujući interesnim skupinama dampinškom cijenom, protiv volje građana Krka, protiv mišljenja struke, ne vodeći računa o ekološkom aspektu", poručio je predsjednik SDP-a saborskoj većini i Vladinu predstavniku, koji redom odbija SDP-ove amandmane.

Bernardić je ustvrdio i kako će se projekt LNG-a, ne bude li profitabilan, financirati iz državnog proračuna. Upravo ste potvrdili da je za vas državni proračun bankomat, rekao je predsjednik SDP-a.

>>>Bernardić: Hrvatska treba SDP

SDP-ovi su zastupnici tonski snimili stotinjak građana Primorsko-goranske županije i njihove izjave o tome zašto je tzv. lex. LNG loš počeli puštati u sabornici.

To nije predviđeno Poslovnikom, ovdje govore zastupnici, moramo se dogovoriti hoćemo li puštati videa, audio snimke ili ćemo mi govoriiti, uzvratio im je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "Jer onda mi ne moramo dolaziti, nego puštati sninke", ironizirao je Jandroković i najavio da će zamoliti Odbor za Ustav da se o svemu očituje, te odredio kraću stanku.

>>>Jedan lex istječe, drugi je na vratima – stiže lex LNG

Amandmane na lex. LNG podnijeli su klubovi SDP-a, Živog zida i Mosta.

Zelena akcija poziva na glasovanje protiv lex. LNG

Aktivisti Zelene akcije (ZA) u petak su ponovno pred Hrvatskim saborom pozvali zastupnike da glasuju protiv Zakona o LNG terminalu na Krku, uz poruku da će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ako se taj sporni zakon prihvati.

Saborskim zastupnicima podijelili su letke u kojima se tvrdi da je LNG terminal štetan za okoliš zbog kloriranja vode, štetan je i za turizam i nije ekonomski isplativ, a i lokalne zajednice su protiv tog projekta.

>>>Zbog LNG terminala na Krku Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša

Osobito opasnim ocijenili su to što je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na 99 godina investitoru kojeg se stavlja u povlašten položaj, a koji u bliskoj budućnosti možda neće biti u stopostotnom državnom vlasništvu.

22. travanj 2024 12:16