Hrvatska
StoryEditor

Donacijski biznis s Imunološkim

21. Ožujak 2015.

Visia Croatica novi je igrač na hrvatskoj javnoj sceni. To je ekipa koja je odlučila ući u bitku za Imunološki zavod svojevrsnim crowdfundingom.

Princip je naoko jednostavan: svaki uplatitelj dobivat će (jednoga lijepog dana) dobit u skladu s udjelom u Imunološkom. Minimalna je uplata sto kuna i daje jedan glas u budućoj skupštini. Organizatori tvrde da su u ponedjeljak i do utorka ujutro skupili 230 tisuća kuna i uvjereni su da će do 25. ožujka imati pola milijuna, koliko moraju uplatiti pri  podnošenju obvezujuće ponude za kupnju Zavoda.

Odmah gledaju dalje, planiraju da će im za kupnju trebati oko sto milijuna i uvjereni su da će u tome uspjeti. Po sto kuna trebali bi mobilizirati milijun ljudi. To je gotovo cijela izborna baza Kolinde Grabar-Kitarović ili Ive Josipovića, od koje se tražio samo potpis. A jedan od frontmena Visia Croatice Ivan Rude nije uspio skupiti ni 10.000 potpisa pa nije mogao ni ući u utrku za Pantovčak. Zato mi se taj crowdfunding za Imunološki čini kao donkihotska bitka s vjetrenjačama. I odmah me zanima što će biti s novcem u slučaju neuspjeha cijelog projekta. Ništa. Vodi se kao donacija – popapala maca.

29. travanj 2024 12:48