Biznis i politika
StoryEditor

Kreće revitalizacija Imunološkog zavoda, poručuju iz Ministarstva zdravstva

04. Travanj 2024.
foto Shutterstock

Odabran je najpovoljniji ponuđač za izgradnju tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova u poslovnoj zoni u Rugvici i kreće izgradnja prve od tri nove tvornice revitaliziranog Imunološkog zavoda, vrijedne 4,8 milijuna eura, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva.

Nakon više provedenih postupaka javne nabave, u zadnjem postupku, od dvoje pravovaljanih ponuđača za izradu dokumentacije i izgradnju tvornice odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja, s kojima će se potpisati ugovor po ishođenju suglasnosti Vlade te nakon toga krenuti u proces realizacije.

U poslovnoj zoni u Rugvici izgradit će se nove tvornice za proizvodnju zmijskog protuotrova, preradu krvne plazme i proizvodnju lijekova iz nje, te proizvodnju virusnih cjepiva po postojećoj (MRP) i mRNA tehnologiji, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva iz kojeg podsjećaju da će se proizvodnja u Imunološkom oživjeti nakon gotovo tridesetogodišnje agonije.

Gradnja pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica trebala bi početi nakon ishođenja građevinske dozvole, u listopadu ove godine, a cjelokupan proces trebao bi završiti za dvije godine.

Istodobno će biti u tijeku i izgradnja upravne zgrade Imunološkog zavoda i prateće infrastrukture. Tvornice za frakcioniranje plazme iz ljudske krvi, te za proizvodnju virusnih cjepiva trebale bi biti izgrađene u razdoblju od 2025. do 2028. godine. 

Ukupno predviđeni iznos za izgradnju svih proizvodnih pogona Imunološkog zavoda iznosi oko 90 milijuna eura, bez PDV-a. Od toga za tvornicu zmijskog protuotrova namijenjeno je 4,8 milijuna eura, za pogon frakcioniranja plazme i proizvodnju lijekova oko 30 milijuna eura te za tvornicu cjepiva oko 48 milijuna eura. Oko 2,4 milijuna eura predviđeno za izgradnju nastambi za laboratorijske i uzgojne životinje i biološki laboratorij te za upravnu zgradu tri milijuna eura.

- Za izgradnju modula za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica osigurana su sredstva Imunološkog zavoda, a za drugu fazu, izgradnju i opremanje modula za proizvodnju krvnih derivata, predviđeno je većinsko financiranje korištenjem dodijeljenih sredstava Operativnog programa koherentnost i kohezija - rekao je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Izgradnja upravne zgrade, tvornice za proizvodnju virusnih cjepiva, centralne građevine s odjelima za osiguranje i kontrolu kvalitete, istraživanje, modula za punjenje i finalizaciju, te skladišta financirat će se sredstvima državnog proračuna. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da revitalizacija Imunološkog zavoda i pokretanje proizvodnje zmijskog protuotrova, lijekova iz krvne plazme i virusnih cjepiva predstavlja izuzetno veliku korist  za hrvatski zdravstveni sustav.

Naglasio je da se time postiže još veći stupanj dostatnosti proizvodnje lijekova i pripravaka za potrebe hrvatskog zdravstva i naših pacijenata i to na načelima nacionalne samodostatnosti, a čime se smanjuje i ovisnost o stranim dobavljačima.

29. travanj 2024 22:13