Hrvatska
StoryEditor

Predsjednica misica i predsjednica alfa-ženka

24. Siječanj 2015.

‘Nisam lutka na koncu, postat ću predsjednica i usrećiti narod.’ To su riječi nove političke zvijezde, koju novinari nazivaju novom nadom, simbolom smjene generacija, otkrićem politike, s kojom dolazi novo doba…

Bez brige, nije riječ o Kolindi Grabar-Kitarović, nego o Magdaleni Ogorek. Mlada doktorica povijesti (35) izdala je knjigu o templarima, bila je savjetnica Narodne banke, televizijska voditeljica, glumica, natjecala se i za titulu miss, a sad će se kao kandidatkinja socijaldemokrata natjecati za predsjednicu Poljske.

Dok Magdaleni tek predstoji neizvjesna kampanja (a muž joj je već kazneno prijavljen za neke malverzacije), Kolinda se sprema za preuzimanje predsjedničke dužnosti. I, dok trenira državništvo pišući UN-u o Šešelju, još nije potpuno izašla iz kampanje. Takav je dojam nakon istupa u Financial Timesu.

Autor Andrew MacDowall piše da se Grabar-Kitarović u kampanji ‘prikazala kao alfa-ženka, proizvod svog zavičaja, koja može pucati i voziti traktor te kao jedna od rijetkih osoba u diplomaciji koja može pomusti kravu – nesumnjivo dijelom u suprotnosti s donekle bljedunjavim Josipovićem, čiji je otac bio visokorangirani komunist’ i dodaje da njezine izjave predstavljaju izravan napad na socijaldemokratsku vladu, s kojom će morati surađivati u mučnoj kohabitaciji.

Grabar-Kitarović ponovila je da će neumorno raditi na tome da pomogne u rješavanju problema gospodarstva, a FT primjećuje da detalji reformi još uvijek nisu jasni. Liberalizacija radnog zakonodavstva, daljnja privatizacija i rezanje birokracije mogli bi koristiti Hrvatskoj, no ni Milanovićeva vlada, kao ni prethodne HDZ-ove, nije imala petlje provesti nepopularne mjere. Ni HDZ se nije založio za radikalnu reformu, unatoč kritikama aktualne vlade, navodi FT, dodajući da HDZ još nije ispekao ni ekonomski program. A dok je ekonomski program u pećnici, nova bi predsjednica mogla zaboraviti kampanju, više trenirati državništvo, a kohabitacijske muke rješavati doma.

26. travanj 2024 05:45