Svijet
StoryEditor

Obama u Kongres poslao nacrt zakona o napadu

01. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Američki predsjednik Barack Obama službeno je zatražio odobrenje za korištenje vojne sile u Siriji, kako bi se spriječila mogućnost daljnjih kemijskih napada, poslavši Kongresu nacrt Zakona o napadu. Kongres zasjedanje počinje 9. rujna.

Istodobno, potpuna procjena dokaza koje su prikupili UN-ovi inspektori, koji su u Siriji istraživali navodni napad kemijskim oružjem - mogla bi potrajati i do tri tjedna.

Obama je prethodno razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Dvojica čelnika složila su se da svijet mora poslati snažnu poruku sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu da je uporaba kemijskog oružja bila neprihvatljiva. Također su se složili da će oni koji krše tu međunarodnu normu biti pozvani na odgovornost, objavila je Bijela kuća.

Obama je u telefonskom razgovoru obavijestio Hollandea da će tražiti odobrenje Kongresa za vojnu akciju.

Nakon što je Hollande tako ponovno potvrdio Obami svoju volju da kazni Siriju pod sve je većim pritiskom da omogući parlamentu da glasuje o intervenciji. Francuski parlament će o Siriji raspravljati 4. rujna, ali bez glasovanja.

Kao i predsjednik SAD-a, koji se odlučio savjetovati s Kongresom u ime demokratskih načela, francuski predsjednik mora organizirati, nakon rasprave, i formalno glasovanje u parlamentu, rekao je u svojoj izjavi Jean-Louis Borloo, čelnik francuske oporbene stranke UDI.

Istraživanje javnog mišljenja koje je provela agencija BVA pokazalo je da većina Francuza ne želi da Francuska sudjeluje u vojnoj akciji protiv Sirije.

29. travanj 2024 15:24