Kripto
StoryEditor

Kripto tvrtke doniraju milijune dolara za pomoć nakon potresa u Turskoj i Siriji

08. Veljača 2023.

Nekoliko kripto tvrtki, uključujući Binance, Tether, Bitfinex, OKX i Kucoin, doniralo je više od 9 milijuna dolara za pomoć žrtvama snažnih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju u ponedjeljak rano ujutro.

Kako broj žrtava i dalje raste (zasad više od 7 tisuća poginulih i preko 20 tisuća ozlijeđenih), kolektivni napori pokazuju da je kripto zajednica ponovno spremna za podupiranje humanitarnih akcija. Pridruživši se prikupljanju sredstava, Zaklada Avalanche donirala je milijun dolara u AVAX tokenima.

- Turska je bliska srcu Avalanchu i zajednici, a sredstva će pomoći ljudima da se brže oporave nakon ove tragedije. Vrijeme je da se okupimo i pokažemo da je kripto sila dobra i znak nade za sve nas koji patimo - izjavio je izvršni ravnatelj Zaklade Avalanche, Aytunc Yıldızlı.

- Nedavni potresi u Turskoj imali su razoran utjecaj na toliko ljudi i zajednica. Nadamo se da će naši napori donijeti određeno olakšanje onima koji su pogođeni. Također pozivamo naše kolege iz industrije da se još jednom okupe kako bi pružili podršku u ovim kriznim vremenima - izjavio je izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao u izjavi za medije.

- Vrijeme je da se pobrinemo za naše korisnike - napisao je Zhao na Twitteru, dodajući da će kripto mjenjačnica korisnicima u regiji donirati 100 dolara u BNB tokenu, u ukupnom iznosu od 5 milijuna dolara.

Ubrzo nakon što je objavljena vijest o potresu i zapanjujućem broju izgubljenih života, Bitfinex, Keet, Synonym, Tether i druge tvrtke najavile su kolektivnu donaciju od 5 milijuna turskih Lira (oko 266.000 dolara).

- Jasno je da su razmjeri katastrofe bili rašireni i katastrofalni. Naša srca idu narodu Turske, a naše misli i molitve su sa svima koji su pogođeni - napisao je Tether u priopćenju za medije u kojem je najavio donacije.

Dodajući svoje ime na rastući popis osnivača i tvrtki koji doniraju za potporu pomoći u katastrofama, osnivač Trona Justin Sun obećao je donirati milijun dolara vrijednih TRX tokena s Huobi Global mjenjačnice.

U veljači 2022., kripto zajednica, uključujući nekoliko istaknutih imena poput suosnivača Ethereuma Vitalika Buterina, poslala je milijune dolara za potporu ukrajinskoj vladi i nevladinim organizacijama koje djeluju na tom području nakon ruske invazije.

Kao i Ukraine DAO prošle godine, nekoliko decentraliziranih autonomnih organizacija ili DAO-a, u posljednjih 48 sati ponudilo je humanitarnu podršku. Međutim, kao i kod svih pomama za prikupljanjem sredstava nakon katastrofa velikih razmjera, uvijek postoji zabrinutost da bi neki mogli biti pokušaji varanja dobronamjernih donatora.

Provjera tih skupina ključna je kako bi se osiguralo da sredstva dođu do potrebitih. Projekti poput Endaomenta i The Giving Blocka olakšali su donacije dobrotvornim organizacijama koje koriste kriptovalute.

22. travanj 2024 02:12