Aktualno
StoryEditor

EU nudi hitnu pomoć nakon razornog potresa u Turskoj i Siriji

06. Veljača 2023.

Nakon što je snažan potres jačine 7,8 po Richteru, jedan od najsnažnijih potresa u više od 100 godina, ove noći je pogodio regiju Gaziantep u Turskoj i susjednu Siriju, Europska unija mobilizirala je timove za traganje i spašavanje nakon turskog zahtjeva za aktiviranje Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell i povjerenik za upravljanje kriznim situacijama Janez Lenarčič iskazali su duboko suosjećanje sa svima koji su izgubili voljene, kao i hrabrim pripadnicima hitnih službi koji spašavaju živote.

Kako se navodi u priopćenju zastupstva Europske komisije u Hrvatskoj, deset timova za urbano traganje i spašavanje brzo je mobilizirano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti, Nizozemskoj, Poljskoj i Rumunjskoj kako bi se pružila potpora pripadnicima hitnih službi na terenu.

- Italija, Španjolska i Slovačka stavile su spasilačke timove Turskoj na raspolaganje. Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije u izravnom je kontaktu s tijelima u Turskoj kako bi prema potrebi koordinirao daljnju potporu. Satelitski sustav EU-a Copernicus aktiviran je i za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima.

EU je spreman pružiti potporu pogođenim dijelovima Sirije, koja je također izvijestila o žrtvama, u okviru svojih programa humanitarne pomoći - naveli su u zajedničkoj izjavi Borrell i Lenarčić.

17. travanj 2024 23:26