Svijet
StoryEditor

‘U ovome trenutku su uvjeti za ulaganja u dionice povoljni‘

26. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

- Sve u svemu, naše su se pretpostavke iz ovih posljednjih mjeseci pokazale točnima. Višak likvidnosti na globalnoj razini gubi na važnosti jer se tržišta kapitala usredotočuju na zamah rasta. Kao što su vodeći pokazatelji ispravno signalizirali, poboljšanje raspoloženja koje se bilježi od drugoga tromjesečja počelo se pretvarati i u snažnije pokazatelje rasta. S obzirom na to, svoje smo prognoze rasta u eurozoni za 2013. i 2014. godinu revidirali naviše - tako Valentin Hofstätter, voditelj istraživanja tržišta obveznica i valuta Raiffeisen Bank International AG-a (RBI), započinje svoje iznošenje izgleda u najnovijem izdanju ‘Strategija globalnih tržišta‘ za četvrto tromjesečje.

Hofstätter očekuje da će se razlika između rasta koji ostvaruju države u jezgri eurozone okupljene oko Njemačke i onaj u perifernim članicama tijekom idućih četiriju do šest tromjesečja smanjivati.

Skroman bi rast ponovno mogle ostvariti čak i zemlje s poteškoćama, kao što su Španjolska, Portugal i Italija, no i Francuska.

 - Nakon podbačaja u trećemu tromjesečju, zbog jednokratnih učinaka od proljetos, naš osnovni scenarij predviđa blago ubrzanje rasta do kraja 2014. godine. Ta se projekcija temelji na pozitivnom utjecaju povijesno niskih kamatnih stopa, pokrenutim strukturnim mjerama, slabljenju pritisaka zbog problema povezanih s fiskalnom politikom te na globalnomu snaženju svjetske trgovinske razmjene. Očekujemo da će poboljšanje gospodarske aktivnosti dostići svoj vrhunac početkom 2015. godine. Stoga bi prognoze BDP-a za tu godinu mogle biti više od dugoročnih prosjeka - nastavlja Hofstätter.

Promjena trenda prinosa u SAD-u i eurozoni Unatoč iznenađujuće najave Feda da će odgoditi početak smanjenja svojega programa otkupa obveznica, provođenje te promjene samo je pitanje vremena. Analitičari Raiffeisen istraživanja u ovomu trenutku očekuju da će do smanjenja doći u prosincu te smatraju da bi i ključne kamatne stope do kraja 2014. godine opet mogle porasti zahvaljujući pozitivnijemu kretanju stope nezaposlenosti i rasta BDP-a. Hofstätter pretpostavlja da će se Europska središnja banka za sada suzdržati od povećanja kamatnih stopa, ali da će vjerojatno reagirati na normalizaciju u zemljama pogođenima krizom te do 2015. godine postupno početi s povećanjem stope za glavne operacije refinanciranja.

Po Hofstätterovu mišljenju, relativno malena razlika između američkih te njemačkih prinosa i dalje će tijekom sljedećih tromjesečja služiti poput igle na kompasu trendova kretanja tečaja EUR/USD. 

- Trenutno se američki dolar čini odviše jeftin te očekujemo da se njegov tečaj do jeseni 2014. godine stabilizira na razini približno 1,30 dolara za euro. Popuštanje napetosti u eurozoni ukazuje na neznatno slabljenje tečaja švicarskoga franka prema razini između 1,23 i 1,28.-

Hofstätter očekuje da će oštar porast prinosa na obveznice SAD-a i Njemačke, koji je zamijećen tijekom posljednja dva mjeseca, tek privremeno zastati. Snažniji gospodarski rast i mogućnosti povećanja ključnih kamatnih stopa dovest će do ponovnoga porasta prinosa u Europi i SAD-u tijekom sljedeće godine. Stoga, zbog vjerojatnoga (daljnjeg) pada cijena, i dalje treba izbjegavati ulaganja na dulje rokove/u obveznice duljih dospijeća. Isto vrijedi i za dugoročne korporativne obveznice. Zahvaljujući već prilično niskim dodatnim maržama za pokriće rizika, mogla bi biti popularnija kratka i srednja dospijeća. Hofstätter još uvijek vidi prostor i u pogledu razlika prinosa u odnosu na prinose perifernih zemalja.

Obveznice tržišta u razvoju: oporavak nakon rasprodaje Više je tržišta u razvoju nedavno bilo pod snažnim pritiskom za devalvaciju valute, a sad iskazuju nešto raznolikiji rast. - Premda smo još uvijek prilično daleko od stanja krize iz 90-ih godina prošloga stoljeća, ima i zemalja poput Indije i Brazila koje moraju provesti održive strukturne reforme kako bi zadržale svoj potencijal rasta - riječi su kojima Veronika Lammer, voditeljica kvantitativnih istraživanja i tržišta u razvoju Raiffeisen istraživanja, započinje svoj dio o izgledima za tržišta u razvoju. - Ponovno se ističe Kina, budući da je usmjerenim poticajnim mjerama uspjela stabilizirati izvoz i rast. Pored toga, provode se i strukturne prilagodbe kao što su, primjerice, smanjenje prekomjernih kapaciteta.-

Obveznice tržišta u razvoju onih zemalja koje imaju poteškoća s tekućim računom platne bilance i visoku potražnju za kratkoročnim financiranjem poput, primjerice, Turske, Južne Afrike i Indije, bit će i tijekom 2014. godine izložene volatilnosti valuta. Nakon snažne deprecijacije proteklih tjedana nema znakova da bi se većina tih valuta mogla oporaviti.  

- Općenito govoreći, ostajemo pri preporuci za držanje domaćih valuta/obveznica u domaćim valutama tržišta u nastajanju budući da su tu izgledi za zaradu, s obzirom na znatnu razliku u visini prinosa te nove razine tečajeva uz tendenciju povećanja kamatnih stopa, znatno bolji nego kod obveznica denominiranih u čvrstim valutama - nadalje analizira Lammer.

Povoljni uvjeti za ulaganje u dionice - U ovome trenutku su uvjeti za ulaganja u dionice povoljni. Sva su velika gospodarstva ušla u zonu rasta koju i dalje podržavaju razine kamatnih stopa. Posebice je, zahvaljujući odnosu prihoda i cijena, dobar potencijal europskih dionica- započinje Lammer svoje ocjene tržišta kapitala. U takvim uvjetima analitičari Raiffeisen istraživanja favoritima općenito ocjenjuju dionice cikličkih sektora industrije, IT tehnologije te cikličke potrošnje.

Izvan Europe, analitičari Raiffeisen istraživanja za kupnju preporučuju dionička tržišta zemalja tržišta u razvoju – u Kini, Indiji i Brazilu.  - Kineski indeks HSCE uspio se otrgnuti s dna iz lipnja i ojačati za 20 posto. Uz omjer cijene i zarade na razini 8,4 i očekivani porast zarade za 2013. godinu za 12,1 posto, i dalje ga smatramo privlačnim za kupnju - ističe Lammer u pogledu tržišta dionica NR Kine. 

 - Indijske i brazilske kompanije trebale bi u srednjoročnomu razdoblju imati koristi od niskih tečajeva, koji pozitivno utječu na njihovu konkurentnost na globalnim tržištima-  nastavlja Lammer.

Raspodjela imovine: veći ponder segmenta dionica Lammer smatra da su izgledi za zaradu u sektoru obveznica, s obzirom na rastuće prinose 10-godišnjih državnih obveznica, prilično loši. Na dulji rok se očekuje i viša volatilnost segmenta s visokim prinosima, a to dovodi do nepovoljnijeg odnosa prihoda i rizika obveznica.

 - Stoga smo povećali ponder udjela segmenta dionica u portfelju za 5 postotnih bodova. Pored toga, zadržavamo i dodatni udio od 5 posto alternativnih ulaganja (nekretnine) - završava Lammer svoje objašnjenje investicijske strategije.

29. travanj 2024 03:15