Svijet
StoryEditor

Usprkos Trumpovom pritisku Ford ne odustaje od gradnje tvornica u Meksiku

17. Veljača 2017.

Američki automobilski div Ford gradit će dvije nove tvornice u Meksiku, objavio je čelnik Fordova ogranka, unatoč prošlomjesečnoj objavi o odustajanju od postrojenja u regiji San Luis Potosi.

Američki proizvođač izvijestio je da će u planiranoj tvornici u meksičkoj regiji Guanajuato proizvoditi motore i mjenjače, dok će u Chihuahuai na sjeveru zemlje proizvoditi dijelove za svoje tvornice u matičnom SAD-u, te u Južnoj Americi i Aziji.

>>>ECB upozorava: Trumpov plan o deregulaciji mogući uzročnik nove financijske krize

Dva pogona stajat će ukupno oko 2,5 milijardi dolara, a zapošljavat će oko 3.800 ljudi, rekao je predsjednik uprave i izvršni direktor Fordovog meksičkog ogranka Gabriel Lopez.

U siječnju je američki div neočekivano otkazao 1,6 milijardi dolara vrijedan projekt u regiji San Luis Potosi. Ford inače spada među kompanije koje su se našle pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je američkim proizvođačima ponudio poticaje kako bi ostali u SAD-u, zaprijetivši im u protivnom visokim carinama.

Ford posluje u Meksiku već oko 90 godina. Prema riječima čelnika meksičkog ogranka, u toj zemlji trenutno zapošljavaju oko 9.000 radnika.

20. lipanj 2022 11:23