Aktualno
StoryEditor

DZS: Promet hrvatske industrije porastao 7,6 posto na godišnjoj razini

29. Prosinac 2017.

Ukupan promet hrvatske industrije u listopadu ove godine na mjesečnoj je razini porastao za 3,7 posto, a na godišnjoj za 7,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Rast prometa industrije na godišnjoj razini zahvaljuje se rastu prometa na stranim tržištima za 10,5 posto te na domaćem tržištu, za 5,9 posto.

Kumulativni podaci za prvih deset mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je promet industrije u tom razdoblju bio za 6,9 posto veći nego u istom razdoblju lani. Promatrano po glavnim industrijskim granama, u desetom mjesecu ove godine ukupan promet energije porastao je za 18,5 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe rast za 21,4 posto.

>>> DZS: Promet industrije u rujnu porastao 2,3 posto na godišnjoj razini

Promet intermedijarnih proizvoda veći je za 14,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5 posto, dok je promet kapitalnih proizvoda pao za 2,1 posto. Na mjesečnoj razini, ukupan promet energije je povećan 32,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,9 posto.

Istodobno je promet kapitalnih proizvoda smanjen za 4,9 posto.

24. travanj 2024 21:23