Aktualno
StoryEditor

Eksplozija plaća za generaciju X, implozija za milenijce

20. Veljača 2018.

Rast prihoda u generacijama rođenim između 1966. i 1980. nije nastavljen u idućim naraštajima, navodi Bloomberg tumačeći izvještaj objavljen u ponedjeljak u kojem se analizira kako je nakon porasta plaća u vrijeme generacije X za milenijce uslijedio razočaravajući trend njihova pada.

U analizi osam država u kojima su visoka primanja, Zaklada Resolution utvrdila je kako milenijci u ranim 30-ima imaju 4 posto niže prihode u kućanstvu no što je bio prosjek takozvane generacije X u istoj dobi.

Najveća odstupanja bilježe Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je generacija X ostvarivala čak 54 posto bolje prihode od baby boomera rođenih između 1946. i 1965. S druge strane, milenijci, rođeni između 1980. i 2000. ostvarili su svega 6 posto veće prihode od generacije X u tridesetima. U UK-u je značajan i pad stope vlasnika nekretnina. Gotovo upola manje milenijaca (33 posto) u kasnim dvadesetima posjedovalo je svoj stan ili kuću, dok je to pošlo za rukom kod 60 posto baby boomera.

>>> Milenijska generacija u Hrvatskoj: Nisu opterećeni materijalnim, najvažniji su im obrazovanje i posao

- Nije tajna da je financijska kriza snažno udarila bogata gospodarstva i zaustavila rast prihoda za milenijce diljem svijeta. Jedino se u Španjolskoj mogu pronaći odjeci iskustva UK-a u kojem je ciklus procvata i propasti jasno vidljiv i ide u korist starijih generacija, kazao je Daniel Tomlinson, analitičar Zaklade Resolution.

Prilagođene inflaciji, plaće britanskih milenijaca pale su za 13 posto, taj pad nadišla je samo Grčka, procjenjuju think tankovi Zaklade.

>>>Milenijci su najdepresivniji radnici

Prema njihovoj analizi, generacije u SAD-u i Njemačkoj nisu ostvarile značajne razlike u prihodima. Prosječna primanja Amerikanaca koji se približavaju pedesetoj nisu viša među onima rođenim kasnih 60-ih i onima koji su rođenih 20-ih. Međutim, Norveška i Danska napredovale su malo više unatoč tome što je u Danskoj recesijska kriza bila podjednaka onoj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

26. ožujak 2023 16:25