Aktualno
StoryEditor

Europska unija ukinula vizni sporazum s Rusijom

09. Rujan 2022.
   foto Shutterstock

Vijeće Europske unije donijelo je u petak odluku o potpunoj suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU-a i Rusije, što znači da će ruski građani plaćati veće vizne pristojbe i dulje čekati na vize.

Suspenzija sporazuma, koja stupa na snagu u ponedjeljak, povlači za sobom povećanje viznih pristojbi s 35 eura na 80 eura, morat će se podnositi dodatna dokumentacija uz zahtjeve za vize, koji će se dulje obrađivati, a uvode se i restriktivnija pravila za izdavanje viza za višekratni ulazak.

- Sporazumom o pojednostavnjenju izdavanja viza državljanima pouzdanih partnera s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti omogućuje se povlašteni pristup EU-u. Ničim izazvanim i neopravdanim agresivnim ratom, kao i neselektivnim napadima na civilno stanovništvo, Rusija je uništila to povjerenje i ugrozila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice - izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan.

- Današnja odluka izravna je posljedica djelovanja Rusije i dodatni je dokaz naše nepokolebljive predanosti Ukrajini i njezinu stanovništvu - izjavio je češki ministar.

Sporazum o pojednostavnjenju izdavanja viza između EU-a i Rusije stupio je na snagu 1. lipnja 2007. i njime je olakšano izdavanje viza za kratkotrajni boravak, do najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana.

Politički dogovor o potpunoj suspenziji sporazuma o pojednostavljenom izdavanju viza postignut je prošli tjedan na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica u Pragu.

Na tom sastanku nije podržan prijedlog da se zabrani izdavanje turističkih viza ruskim građanima, što je predlagalo nekoliko država članica.

07. prosinac 2022 10:39