Aktualno
StoryEditor

Huawei otpustio više od 600 zaposlenih u američkoj podružnici Futurewei

23. Srpanj 2019.

Kineski Huawei Technologies u utorak je priopćio kako je otpustio više od dvije trećine od 850 zaposlenih u svojoj istraživačkoj podružnici Futurewei Technologies u SAD-u.

Zbog ograničenja u poslovanju, koja su posljedica odredbi Ministarstva trgovine SAD-a, Odjela za industriju i sigurnost (BIS) o stavljanju Huawei Technologies Ltd. Inc i 68 podružnica na "listu stranih subjekata", a koje je na snazi od 22. srpnja 2019., Futurewei Technologies Inc. objavljuje smanjenje broja zaposlenih, s izravnim učinkom na oko 600 zaposlenika u SAD-u.

Američko ministarstvo trgovine je u svibnju Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, stavilo na crnu listu organizacija koje predstavljaju nacionalni sigurnosni rizik.

Huawei je priopćio kako su otkazi, koji su stupili na snagu 22.srpnja, prouzrokovani „smanjenjem poslovanja” uzrokovanog potezima američke vlade.

Zbog stavljanja na crnu listu Futureweiju je zakonski onemogućeno prenositi osjetljive tehnologije svojoj matičnoj kompaniji.

Kompanija Futurewei je započela otpuštati radnike u ponedjeljak, izvijestio je Reuters.

Jedan od zaposlenika, koji nije otpušten, za Reuters je rekao kako se poslovanje zaustavilo otkako je Huawei stavljen na crnu listu.

"Huawei je 17.svibnja zatražio od svih zaposlenika Futureweija da sve učitaju na Huaweijev računalni oblak, neposredno nego što je zabrana stupila na snagu. Nakon toga je Futurewei prestao raditi bilo kakav posao – gotovo se zaustavilo cijelo poslovanje”, rekao je taj zaposlenik za Reuters.

Futurewei je podružnica za istraživanje i razvoj tvrtke Huawei Technologies Ltd., Inc., registrirana u Teksasu 2001. čiji je operativni trošak 2018. iznosio 510 milijuna dolara. Ovakve odluke nikada nisu lake, ali će zaposlenicima biti ponuđene otpremnine. Futurewei će nastaviti s radom strogo u skladu sa zakonima i propisima SAD-a."

20. travanj 2024 00:01