Aktualno
StoryEditor

Komercijalni svemirski letovi: Nakon Muskovog SpaceX-a i Rocket Lab lansirao svoj prvijenac

11. Studeni 2018.

Zaoštrava se borba na tržištu komercijalnih letova u svemir. Privatna svemirska tvrtka Rocket Lab u nedjelju je uspješno lansirala prvu komercijalnu raketu približavajući se tako još više cilju ponude redovitih komercijalnih letova u orbitu s lansirne rampe na Novom Zelandu.

"Poletjela" napisala je tvrtka na Twitteru u 16,50 sati po lokalnom vremenu. 17-metarska raketa lansirana s polutuoka Mahia na Sjevernom otoku s prvog privatnog lansirnog pogona na svijetu ponijela je šest satelita.

Nedjeljno lansiranje bio je treći pokušaj nakon što je dva puta odgođeno zbog tehničkih problema. Rocket Lab je u siječnju izveo prvo uspješno testiranje leta rakete koja je dosegnula orbitu i postavila tri mala satelita. Rocket Lab želi ukloniti barijere za komercijalne letove omogućavajući česta lansiranja a cilj je letovi jednom tjedno do kraja 2020 uz cijenu od oko 4,9 miijuna dolara.

U 2017. u svijetu je izvedeno 83 uspješnih lansiranja od čega su 64 komercijalne tvrtke a ostalo svemirske sile poput Kine, Indije ili Rusije. Rocket Lab koristi male 3-D printane motore na svojoj raketi koja je dizajnirana za prijevoz malih tereta poput satelita do 150 kilograma težine.

NASA se već predbilježila za neke od budućih letova raketa. Osnivač Rocket Laba Peter Beck usporedio je svoju tvrtku s američkom poštanskom službom “Mi smo FedEx”, kaže Novozelanđanin. “Mi smo mali čovjek koji dostavlja pakete do vaših vrata”.

01. prosinac 2022 22:46