Aktualno
StoryEditor

Konferencija o ruralnom razvoju: Moramo znati što želimo proizvoditi

05. Prosinac 2017.

Ruralni razvoj do sada nije mogao polučiti dobre rezultate jer smo od svih ponuđenih mjera iz Bruxellesa htjeli baš sve. Riječi su to ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića s kojim su se složili njegovi sugovornici na panelu o ruralnom razvoju kao poticaju za proizvodnju domaće hrane u okviru Konferencije o ruralnom razvoju. Ministar je to slikovito opisao kako nam je ponuđen menu sa sto jela i mi smo htjeli naručiti sve, a možemo samo jedno jelo, ili još jedno pojesti.

>>>Tolušić: Poljoprivreda treba biti samodostatna, konkurentna, pametna i održiva

Da ruralni razvoj ipak može biti poticajan za domaću poljoprivredu vjeruju i drugi sugovornici, no bili su kritični prema dosadašnjim naporima Ministarstva poljoprivrede. Tolušić je rekao da imamo nesređen sustav, ali ga želi srediti, ali je kritizirao i poljoprivrednike koji nemaju stalnu proizvodnju jedne kulture, nego je svako malo mijenjaju. No jedna od onih koji se opredijelio za jednu kulturu je tvrtka Zarja grupa čiji direktor Zvonimir Belić kaže da su se fokusirali konzumne rajčica u vrećicama i uspjeli su plasirati proizvodnju u svim trgovačkim lancima i već sad izvoze u Sloveniju. Međutim, njihov je problem što oni više ne mogu podmiriti ni domaće tržište, a kamo li strano, pa šansu vide u proširenju kapaciteta djelimičnim financiranjem i novcima iz Fonda za ruralni razvoj. Ranije nisu mogli sudjelovati na natječajima iz operativnih programa.

- Kroz IPARD nisu bile predviđene subvencije za takvu vrstu proizvodnje. Sad je prilika ruralni razvoj i moramo to iskoristiti jer je svo voće i povrće iz EU na neki način poticano kroz proizvođačke organizacije, kaže Belić.

"Ne bojimo se uvoza"

Svu telad koju uzgoje u Simentalcommercu izvezu, potvrdio je to direktor Mato Mamić, dodajući da se ne boje uvoza jeftinog mesa sumnjive kvalitete. Razlog zašto je jedan od rijetkih koji uspješno uzgaja je u tome što su, između ostalog, uvoznici nastojali ugušiti domaću proizvodnju i rijetki su se tome othrvali. Ministar se nadovezao da mu je cilj popraviti takvu sliku u Hrvatskoj, a vlasniku OPG-a Kolić Miroslav Kolić iz Jarmine kod Vinkovaca, koji proizvodi jabuke i nije prošao na dva natječaja za novce iz Fonda za ruralni razvoj rekao je da vjeruje da je riječ o sjajnom proizvođaču, ali da ne možemo unaprijed osuđivati Ministarstvo i nadležne službe što nije prošao na natječaju. Ipak, kako se moglo čuti, riječ je također o lijepoj priči mladog poljoprivrednika koji je još s 19 godina osnovao svoj OPG (danas ima 32 godine) i slijedeće će godine ostvariti cilj da na 60 hektara uzgaja jabuke.

>>>HUP – nove kvote za zapošljavanje stranaca; obrazovnom reformom do zapošljavanja domaćih

- No letvica je podignuta, slijedeći cilj je 80 hektara i nadam se da ću uspjeti povući novac iz Fonda za ruralni razvoj, kaže Kolić.

Na panelu se predstavio i Dražen Čurila, direktor Lunete, tvrtke koja se odlučila na alternativni uzgoj koka nesilica u kojem se koke slobodno šeću po prostoru, odnosno nisu u kavezima. Jaja su počeli proizvoditi 2013., a danas polovicu proizvodnje izvezu.

Veliki problemi s pronalaskom radne snage

No ovi proizvođači imaju velikih problema s pronalaskom radne snage. Kolić kaže da je pola njegovih sumještana otišlo raditi u inozemstvo. Ima pet stalno zaposlenih i 40 sezonaca, satnica mu je oko 20 kuna i opet mu je vrlo teško naći radnike. Iako su svi uprli prst u ministra Tolušića koji je praktično predstavnik hrvatske vlade jer vlada ograničava uvoz radne snage, ministar im je, priznavši da ima u tome istine, rekao da je problem i u mentalitetu. Naveo je primjer svoje tajnice koja ima 3500 kuna plaću, ali svi žele raditi na tom mjestu, a nitko ne želi brati jabuke. On je pitao Kolića što je s drugom polovinom njegovih sumještana, na što mu je Kolić rekao da nitko od njih ne radi.

>>>U novom broju Lidera – Poslodavci počeli uvoziti radnike iz Mađarske

Mamić kaže da je bio na studijskom putovanju u Engleskoj i na jednom poljoprivrednoj tvrtki zatekao je 30 posto domaćih, ostalo su bili Poljaci, Rumunji… aludiravši na taj način da trebamo liberalizirati uvoz radne snage. Belić se nadovezao dodavši da nemamo vremena čekat, država treba otvoriti tržište strane radne snage.

Tolušić je rekao da će se maksimalno zauzeti za stavove poljoprivrednika u vladi, no edefinitivnio, ruralni razvoj je prilika za sve i treba je iskoristiti. Tolušić smatra kako u slijedećoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. moramo odlučiti što želimo proizvoditi i tako se i postaviti.

02. travanj 2023 01:59