Aktualno
StoryEditor

Kongres pilanara u Slavonskom Brodu: Tko u šumi živi, neka od šume živi!

30. Rujan 2017.

- Hrvatska je poznata po svojim ljepotama koji su prerasli u brendove, no jedan drevni resurs je u našoj javnosti ostao neprepoznat iako ga diljem svijeta posebno cijene, a riječ je o slavonskom hrastu, izjavio je na otvaranju izaslanik predsjednice Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d.o.o., koje su i partner konferencije.

- U inozemstvu se ovaj resurs smatra brendom, a mi ga zovemo trupcem, građom i slično. Krajnji je čas da taj brend stavimo na mjesto koje mu pripada te da ga cijenimo u skladu s njegovom vrijednošću te mu vratimo staru slavu, rekao je Jakupčić te izrazio nadu da će u suradnji s tvrtkama i nadležnim ministarstvom pronaći rješenje za raspodjelu sirovine u 2018. godini.

Pomoćnik ministrice obrazovanja i znanosti, bivši ravnatelj strukovne škole, Vlado Prskalo izrazio je zadovoljstvo što se Kongres ponovno održava u Brodu te naglasio da ministarstvo želi stvoriti sve uvjete da strukovno obrazovanje bude u funkciji gospodarstva i tržišnog natjecanja kako bi lokalni proizvodi našli svoje mjesto na svjetskom tržištu.

>>>Lobistima Monsanta zabranjen ulaz u EU parlament

Saborski zastupnik Željko Lacković je, usporedivši drvnu sirovinu sa zlatnim rezervama, naglasio važnost ovog resursa za gospodarstvo. Hrvatska je 2001. prodala sve svoje zlatne rezerve, pa apeliram da svoje zlato u obliku hrasta ne izvozi kao grumen i poluge nego kao nakit, rekao je Lacković te sugerirao da zakonske mjere trebaju stvoriti uvjete za povećanje minimalne plaće u podržavanje investitora, kojima treba piljena građa jer zapošljavaju i rade ovdje.

>>>Jakupčić najavio novi model raspodjele drvne sirovine

Ovo je najbolji industrijski sektor po povlačenju sredstava kroz projekte, izjavio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić te najavio povećanje sredstava naredne godine. U Ministarstvu imate partnera, poručio je Jelić prisutnim gospodarstvenicima. Natječaji su znatno pojednostavljeni, zaključio je pomoćnik ministrice te najavio pokretanje natječaja za poboljšanje energetske učinkovitosti što je izuzetno značajno za ovaj sektor.

Igor Đurišević iz Ministarstva poljoprivrede najavio je novi set natječaja u narednih mjesec dana, prvenstveno za ulaganja u modernizaciju tehnologija.

>>>Slovenska vlada regrutira stručnjake za tužbu protiv Hrvatske

Ovaj međunarodni stručno-poslovni skup sa zanimanjem prati sve više tvrtki, institucija i udruga iz susjednih zemalja i s EU razine, što je ove godine potvrđeno rekordnim udjelom inozemnih gostiju. U ime partnerske udruge iz Slovenije Zavod SLOLES, predsjednik Edo Oblak rekao je kako je udruga osnovana s ciljem boljeg organiziranja i sinergije u industriji. Naših 40 članova prerađuje preko 50 posto slovenske sirovine i zapošljava više od 1.000 ljudi. Slovenski model koncesija nije bio dobar, naglasio je Oblak, zbog čega je osnovano društvo Slovenske šume d.o.o. Naše tvrtke svojim rezultatima pokazuju kako se u drvno-prerađivačku industriju isplati investirati, zaključio je Oblak.

- Pilane su važna komponenta drvne obitelji. Budućnost je svijetla ali ima prepreka, no zato je tu CEI-Bois u Bruxellesu da vam pomogne u uspješnom odgovaranju na izazove, rekao je izvršni tajnik Europske konfederacije drvne industrije Patrizio Antonicoli, koji je i partner Kongresa.

- Tko u šumi živi, neka od šume živi, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, sugerirajući kako korištenje lokalnih resursa treba doprinijeti lokalnom gospodarskom razvoju i smanjenju depopulacije.

>>>Brlošić: Ako revizija pokaže gubitke veće od očekivanih oni koji loše posluju ‘neće ići dalje’

- U Gorskom kotaru imamo dvije eminentne tvrtke, Cedar u Vrbovskom i DI Klanu. Nažalost, Županiju su pogodile prirodne nepogode ledolom i smrekov potkornjak. Sada apeliram na Hrvatske šume na bolju protupožarnu zaštitu, jer šume s vremenom zauzimaju poljoprivredne površine, poručio je Komadina.

- Naredba o zabrani transporta hrastovih trupaca s ciljem suzbijanja hrastove mrežaste stjenice i dalje je u fokusu rasprava stručne i zainteresirane javnosti. Naredba nije značajnije pogodila tehnološki opremljene pilanare, konkretno i nas, jer imamo instalirane sušioničke kapacitete, rekla je direktorica Pilane Šantek iz Gline komentirajući efekte naredbe na poslovanje primarne prerade.

- Načelno podržavamo zabranu transporta, jer se na terenu događa mnogo ilegalne sječe. Međutim, apeliram na nadležno Ministarstvo da omogući period prilagodbe od minimalno godinu dana za male pilanare, naglasila je Marica Šantek, u čijem je poduzeću  prosječna plaća radnika 6.000 KN.

>>>Plenković: Ne bi bilo dobro da dođe do kolektivne amnezije

- Drvno-prerađivački sektor karakterizira visok stupanj automatizacije, a izazovi su certificiranje i, naravno, cijene. Buduća promocija i implementacija treba ići u smjeru fossil-free društva u skladu s EU trendovima, poručio je Darko Prodan, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i vlasnik pilane Cedar iz Vrbovskog.

Skup se dotaknuo brojnih za sektor važnih tema, poput potrebe za uvođenjem normi i standardizacijom, proizvodnje energije iz biomase te sindikalnog organiziranja i mogućnosti utjecanja na FSC certifikate. Važna tema odnosi se na proizvodnju energije iz biomase gdje su predstavljeni učinkoviti projekti i tehnologije. Za sada se tržište usmjerava feeding tarifama,  rekao je predstavnik finskog proizvođača tehnologija Valmet, Ilkka Heikkila te komentirao kako u zemljama jugoistočne Europe treba inzistirati na većoj upotrebi biomase, jer za to postoji resursna osnova.

>>>Ministar Tolušić otvorio novi molekularni laboratorij na Veterinarskom fakultetu

- Socijalni dijalog je u zadnje vrijeme u Hrvatskoj je na niskim granama, istaknuo je Darko Idžaković, predsjednik Sindikata drvne i papirne industrije. U vrijeme krize smo bili tolerantni no sada se sektor budi te treba u obzir uzimati i prava radnika, poručio je Idžaković.

Organizator Kongresa su Hrvatski drvni klaster i časopis Drvo&namještaj uz potporu domaćina, Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Skup se održao pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Brojni sponzori, bez kojih bi organizacija skupa na ovoj visokoj razini bila onemogućena su: EWD, KBE Bioenergie/Kohlbach, Soderhamn Eriksson, Valmet, Polytechnik, Moehringer, Muehlboeck, MS&WOOD, Nigos Elektronik, Vamar Plus, Ventex, Weinig, Đuro Đaković strojna obrada, Urbas Maschinenfabrik. Sljedeće, 9. izdanje Kongresa pilanara održat će se u Slavonskom brodu 2018. godine.

23. veljača 2024 13:52