Aktualno
StoryEditor

Na Wall Streetu trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti pregovora SAD-a i Kine

19. Svibanj 2018.

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks oslabio drugi dan zaredom, što je posljedica pada cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru, a trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen, na 24.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 2.712 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 7.354 boda.

>>>Skok cijena nafte potaknuo Wall Street

Najviše je jučer pao, 0,9 posto, S&P indeks financijskog sektora, što je, među ostalim, posljedica pada prinosa na američke državne obveznice s najviših razina u sedam godina.

Ti su prinosi prethodnih dana rasli jer bi zbog jačanja potrošnje i inflacije u SAD-u američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Takva očekivanja obično pozitivno utječu na financijski sektor, no neki analitičari smatraju da je preostalo još malo prostora za uspon tog sektora, ako se ne ubrza rast kreditiranja ili provede značajnija deregulacija.

Znatnije je, 0,8 posto, jučer pao i S&P indeks energetskog sektora, što je posljedica pada cijena nafte s najviših razina u tri i pol godine. Premda su u petak pale, u cijelom proteklom tjednu cijene ‘crnog zlata‘ zabilježile su rast šesti tjedan zaredom.

>>> Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Ulagači su jučer bili suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspiju, za očekivati je uvođenje carina s obje strane, što bi, kažu analitičari, negativno utjecalo na oba gospodarstva.

Nakon drugog kruga pregovora, jučer su rano ujutro američki dužnosnici poručili da je Peking ponudio paket mjera kojim bi se američki trgovinski deficit s Kinom smanjio za otprilike 200 milijardi dolara godišnje.

Peking je to kasnije opovrgnuo i poručio samo da su razgovori bili konstruktivni.

„Mislim da svi čekaju kako će se rasplesti ti pregovori, a mnogi su oprezni i zbog cijena nafte”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Rast cijena nafte mogao bi, naime, potaknuti rast inflacije, a zbog toga bi Fed mogao ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa, što ne ide u prilog tržištima dionica.

>>> Cijene nafte rastu prema 76 dolara

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 0,5 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,6, a Nasdaq indeks 0,65 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.778 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 13.077 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 5.614 bodova.

25. travanj 2024 00:54