Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Nepoštena trgovačka praksa: U travnju bi neki proizvodi mogli nestati s polica

28. Veljača 2018.

Broj poljoprivrednika, dobavljača, otkupljivača i trgovaca koji su potpisali nove ugovore na temelju Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom sveo se na samo nekoliko stotina, što je gotovo ništa jer je riječ o nekoliko tisuća ugovora. A rok istječe 31. ožujka, kad će svi stari ugovori biti ništetni. Gotovo svi sugovornici procjenjuju da nema šanse da akteri svoje ugovore prilagode jer se ne mogu složiti oko tumačenja pojedinih zakonskih odredbi. Ne produlji li Ministarstvo poljoprivrede rok prilagodbe, a za sada nema najava da hoće, roba nekih, možda i mnogih, proizvođača mogla bi početkom travnja nestati s trgovinskih polica.

Proizvodi svih dobavljača koji ugovore s trgovcima ne prilagode novim propisima nakon 31. ožujka neće moći na police trgovina, a novi ugovori ne potpisuju se zbog mnogih spornih odredbi. Samo na dvije radionice koje je organizirao HGK nabrojeno je čak 150 zakonskih nejasnoća.

– S obzirom na to da smo zakonom prisiljeni prekinuti stare ugovore, bojimo se da bi zbog nemogućnosti pravodobnog sklapanja novih moglo nedostajati pojedine robe na policama. Surađujemo s više od sedamsto dobavljača. Zbog kratkog vremena koje nam je ostavljeno za prilagodbu neće se moći poštovati rok za usklađenje svih ugovora. Usprkos tome činimo sve da na vrijeme uskladimo svoje ugovore sa zakonskim odredbama – kaže predsjednik Uprave Spara Helmut Fenzl.

Detaljnije o ovoj vrućoj temi pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

18. travanj 2024 12:02