Aktualno
StoryEditor

Plan G7 za rusku imovinu ugrozio bi financijsku stabilnost Europe

26. Veljača 2024.

Upotreba ruske imovine u ulozi kolaterala pri zaduživanju ‘blizu je neizravnoj zapljeni‘, upozorila je izvršna direktorica europske klirinške kuće Euroclear Lieve Mostrey, poručivši da bi plan G7 mogao ugroziti financijsku stabilnost Europe.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu EU, SAD, Japan i Kanada zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom finanija i zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske imovine. Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Europi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear.

Američki i britanski dužnosnici predlažu da se zamrznuta imovina zaplijeni i upotrijebi za obnovu ratom poharane Ukrajine. Britanski premijer Richi Sunak napisao je u prilogu za nedjeljno izdanje The Timesa da bi zapadne države ‘trebale biti hrabrije u konfiskaciji ruske imovine‘.  

– Moramo hrabrije udariti na rusko ratno gospodarstvo... I moramo biti hrabriji u zapljeni stotina milijardi zamrznute ruske imovine – smatra britanski premijer.

EU je pak suzdržaniji, strahujući od pravnih posljedica i moguće štete po euro. Europska komisija predložila je u prosincu da se zaplijeni samo zarada na toj imovini i da se glavnica ne dira.

Sredinom veljače Vijeće EU-a pripremilo je teren, odredivš središnjim depozitarijima vrijednosnih papira da odvojeno obračunavaju izvanredne prihode koji se akumuliraju zbog restriktivnih mjera prema Rusiji. Prihod bi se mogao uplatiti u proračun EU-a za potrebe potpore Ukrajini, navelo je Vijeće EU-a. U iduće četiri godine Ukraini bi moglo biti doznačeno 15 do 17 milijardi eura, kazali su dužnosnici.

Izvršna direktorica Eurocleara upozorila je pak da belgijsko ‘srednje rješenje‘, po kojem bi ruska imovina mogla služiti kao kolateral za zaduživanje zapravo zapljena ‘na mala vrata‘.  

– Upotreba imovine koja vam ne pripada za kolateral prilično je blizu neizravnoj zapljeni ili obavezi zapljene u budućnosti, što bi moglo imati potpuno iste učinke na tržišta kao i izravna zapljena – rekla je Mostrey u razgovoru za Financial Times, objavljen sredinom veljače.

I izravna i neizravna zapljena mogli bi izložiti Euroclear tužbi, naglasila je.

– Vjerujem da će prevladati razum (...) Logika oduzimanja imovine... značajno bi utjecala na povjerenje u sustav Eurocleara, na povjerenje u europska tržišta kapitala, povjerenje u euro kao valutu – upozorla je Mostrey.

Sklonija je zapljeni prihoda od imovine. Ta je opcija po njezinoj ocjeni ‘manje rizična‘ budući da Euroclear ne isplaćuje prihod od kamata klijentima i dobit „po zakonu prpada Euroclearu”.

Rusija je već upozorila da bi mogla uzvratiti zapljenom europske, američke i imovine drugih zemalja koje se odluče na takav potez.

– EU ne može spasiti Euroclear – rekao je neimenovan visoki dužnosnik. – Euroclear upravlja bilijunima i njegov bankrot uvelike bi nadmašio proračun EU-a. Moramo uravnotežiti rizike i dobit – dodao je.

26. travanj 2024 17:52