Aktualno
StoryEditor

Proizvođačke cijene porasle na godišnjoj, pale na mjesečnoj razini

13. Ožujak 2018.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači su bile su za 0,6 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već 14. mjesec zaredom kako te cijene rastu na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je nešto izraženiji rast cijena zabilježen na domaćem tržištu, za 1 posto, dok su na nedomaćem tržištu cijene porasle blagih 0,1 posto.

>>>Pad proizvođačkih cijena u Hrvatskoj najoštriji u EU (2017.)

Isključe li se cijene energije, ukupne proizvođačke cijene su na godišnjoj razini porasle za 0,8 posto, pri čemu su na domaćem tržištu zabilježile rast od 0,5 posto.

"Podrška godišnjem rastu proizvođačkih cijena na domaćem tržištu došla je od viših cijena energije te intermedijarnih proizvoda, koje su zabilježile rast od 1,9 posto, te kapitalnih proizvoda, čije su cijene bile više za 0,9 posto", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na nedavno objavljene podatke DZS-a.

Postupni oporavak potražnje

S druge strane, u veljači su na godišnjoj razini na domaćem tržištu cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,7, a netrajnih proizvoda za 0,4 posto.

Na mjesečnoj su razini, pak, u veljači ukupne proizvođačke cijene zabilježile pad od 0,8 posto.

>>>Proizvođačke cijene u EU ubrzale, u Hrvatskoj usporile

Pritom su u odnosu na siječanj proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale za 0,5, a na nedomaćem za 1,1 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, ukupne proizvođačke cijene u veljači porasle 14. mjesec zaredom, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je njihov rast iznosio 1,2 posto.

"Uz postupni oporavak potražnje očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta proizvođačkih cijena i u ovoj godini, koje bi u prosjeku mogle zabilježiti godišnji rast od 2,8 posto", navodi se u analizi RBA, objavljenoj u utorak.

18. srpanj 2024 23:17