Aktualno
StoryEditor

SAD i EU stale na loptu, ovoga tjedna moguć kompromis oko carina

20. Ožujak 2018.

Sjedinjene Države i Europljani su u ponedjeljak pokazali znakove smirenja u sukobu zbog carina na uvoz čelika i aluminija, a Njemačka nagovještava moguće rješenje ovog tjedna.

- Vrlo konstruktivno smo razgovarali o svim temama povezanim s našim gospodarskim vezama u smjeru smirenja trgovinskih napetosti, rekli su u zajedničkom priopćenju američki tajnik za trgovinu Wilbur Ross i njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier koji predviđaju i "druge razgovore sljedećih dana".

>>>Europski dužnosnici u ofenzivi nakon Trumpove ‘deklaracije rata’

Altmaier je spomenuo mogući kompromis ovog tjedna, a carine bi se trebale početi primjenjivati u petak.

- Imamo osjećaj, Wilbur Ross i ja, da bismo mogli postići zajedničko rješenje ovog tjedna, rekao je novinarima pred Bijelom kućom.

Američki predsjednik Donald Trump je 8. ožujka odredio carine od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto aluminija u Sjedinjene Države, ignorirajući upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnosti od izbijanja trgovinskog rata. Trumpova administracija je ostavila mogućnost izuzeća za neke zemlje.

>>>Australiju će zaobići Trumpove carine na čelik i aluminij

- Moguće je postizanje rješenja kojim bi se izbjegao težak trgovinski sukob, reagirao je Peter Altmaier dok je Europska unija zaprijetila mjerama odmazde na američke proizvode, među kojima i na blue-jeans Levi‘s, motore Harley-Davidson ili maslac od kikirikija, ukoliko američki porez bude određen za 28 zemalja članica.

>>>Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

Europa je tijekom 2017. izvezla u Sjedinjene Države čelik za 5,3 milijardi eura i aluminij za 1,1 milijardi eura. Glavni dobavljač aluminija i čelika za Sjedinjene Države je Kanada, njihov glavni trgovinski partner.

Altmaier je rekao da bi se u utorak trebao sastati s američkim predstavnikom za trgovinu (USTR) Robertom Lighthizerom, ali je precizirao da je dužnost europske povjerenice za trgovinu Cecilie Malmstroem da službeno pregovara sa Sjedinjenim Državama.

29. travanj 2024 00:13