Aktualno
StoryEditor

Štromar najavio gradnju 600 do 1000 stanova na padinama Mosora

16. Travanj 2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je gradnju do tisuću stanova na predjelu Korešnice na padinama Mosora, a podupro je i gradnju željezničke pruge koja bi povezivala splitsku zračnu s trajektom lukom kroz koje na godinu prođe oko 8,5 milijuna putnika.

"Vrlo brzo ćemo na padinama Mosora imati od 600 do 1000 stanova za branitelje te za sve građane koji po modelu POS-a mogu biti kupci tih stanova", rekao je Štromar u utorak novinarima u Splitu nakon sastanka s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom na kojem su razgovarali o pripremama za sjednicu Vlade najavljene za 4. svibnja u Splitu.

>>>G. Marić: Država Splitu ustupa imovinu vrijednu više od pola milijarde kuna

Za prošlotjednog posjeta Splitu ministar državne imovine Goran Marić najavio je da će Vlada na sjednici u Splitu 4. svibnja donijeti odluku o dodijeli 200.000 četvornih metara zemljišta na padinama Mosora za gradnju stanova za branitelje i za POS-ove stanove. Štromar je danas objasnio kako će ti stanovi, koji će biti izgrađeni na padinama Mosora, omogućiti da se riješe i teškoće najmoprimaca.

"Ovim će se stanovima omogućiti i našim zaštićenim najmoprimcima koji su sada u tuđim stanovima, a koje ne smijemo ostaviti bez krova nad glavom rješavanje njihova stambenog pitanja", rekao je Štromar. Također je rekao kako ga je gradonačelnik Krstulović Opara izvijestio o planovima za gradnju željezničke pruge koja bi povezivala splitsku zračnu s trajektom lukom. Štromar je rekao da je Vlada spremna financijski pomoći da se izgradi ta pruga.

>>>Krstulović Opara i finski predsjednik Niinisto o zajedničkom nastupu na trećim tržištima

"Ta pruga je potrebna Splitu i drago mi je da su danas predstavnici HŽ-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture zaključili da se ide u tom smjeru", dodao je Štromar. Splitski gradonačelnik Krstulović Opara izjavio je novinarima kako je ministra Štromara izvijestio o današnjem sastanku o gradnji željezničke pruge. Na sastanku su bili i splitsko-dalmatinski župan Boban, gradonačelnici Solina, Kaštela i Trogira te predstavnici HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prometa, predstavnici splitske zračne i trajektne luke te predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

"Prošle godine u splitskoj zračnoj luci je registrirano tri milijuna putnika a u trajektnoj više od 5,5 milijuna pa se nameće potreba gradnje željezničke pruge koja bi ih povezala zbog golemog broja putnika u njima", rekao je Krstulović Opara. Po njegovim riječima, na tom je zajedničkom sastanku, održanom prije sastanka s ministrom Štromarom, sastavljena sedmeročlana radna skupina za gradnju željezničke pruge.

>>>Za urbanu aglomeraciju Split namjerava povući gotovo 490 milijuna eura

"Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture financirat će studiju izvodivosti za tu željezničku prugu i ta će studija dati podatke o trasi i prostoru te pruge. Svjesni smo kako za realizaciju tog projekta treba vremena, ali mi smo spremni početi ga", poručio je Krstulović Opara. Dodao je kako će projekt željezničke pruge između splitske zračne i trajektne luke također biti na dnevnom redu sjednice Vlade u Splitu.

 

>>>Split Air: Enigma nove tvrtke s imenom koje već postoji

Štromar je novinarima rekao kako su ga domaćini u Splitu danas izvijestili i o sanaciji na odlagalištu otpada Karepovcu. Odgovarajući na pitanja, podsjetio je kako je krajnji rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata 30. lipnja ove godine, nakon čega se taj rok neće produžavati.  Krstulović Opara je rekao kako će se na području bivše vojarne, koje će također na sjednici Vlade 4. svibnja biti ustupljeno većim dijelom u vlasništvo Gradu Splitu, a manjim djelom Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, graditi tehnološki centar vrijedan 20 milijuna eura.

Štromar je istaknuo kako je splitska vlast s gradonačelnikom Krstulovićem Oparom na čelu odlučila rješavati probleme koji su se godinama gomilali. Pritom je podsjetio kako njegovo ministarstvo u suradnji sa splitskim gradskim vlastima riješilo i problem bespravne gradnje na žnjanskom platou, gdje je krajem prošle godine srušeno 30-ak bespravno izgrađenih objekata.

03. prosinac 2022 04:03