Aktualno
StoryEditor

Svjetske novinske agencije o Todorićevu uhićenju

07. Studeni 2017.

Sve važnije svjetske novinske agencije prenijele su u utorak vijest da je osnivač Agrokora Ivica Todorić uhićen u Londonu. Reuters prenosi da je hrvatska policija potvrdila da je Todorić uhićen u Londonu temeljem Europskog uhidbenog naloga.

- Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija, objavio je MUP.

>>>U Londonu uhićen Ivica Todorić

Vijest je Reutersu potvrdila i londonska policija. Agencija navodi da još nije jasno hoće li se Todorić boriti protiv hrvatskog zahtjeva za izručenje.  Reuters objašnjava da su Todorić i još 14 ljudi pod istragom zbog dužničke krize u Agrokoru. Prenosi također da je Todorić zadnjih tjedana na svojem blogu zanijekao da je kriv i optužio najviše hrvatske dužnosnike za politički progon.

Vijest o Todorićevu uhićenju prenosi i France Presse, pozivajući se također na londonsku policiju. AFP navodi da je Todorić osumnjičen za malverzacije u Agrokoru, kompaniji koja u Hrvatskoj i regiji zapošljava 60.000 ljudi, i citira prošlotjedno izvješće po kojem je kompanija 2016. zabilježila gubitke od 1,5 milijarda eura.

>>>VIDEO: Manolić prozvao Valentića i Gregurića zbog ‘kriminalne privatizacije, kreditiranja Agrokora’

Podsjeća da je hrvatska država preuzela kontrolu nad Agrokorom kako bi spriječila urušavanje grupe čiji godišnji prihod (6,7 milijardi eura 2016.) čini gotovo 15 posto hrvatskog BDP-a.

Vijest o Todorićevom uhićenju prenijela je i njemačka agencija dpa, navodeći da ga hrvatsko pravosuđe traži zbog prikrivenih gubitaka u Agrokoru koji se kreću u stotinama milijuna dolara.

Navodi da su Todorić i njegovi menadžeri krivotvorili financijska izvješća grupe kako bi mogli nastaviti s radom, te da je Hrvatska posebnim zakonom preuzela kontrolu nad kompanijom kako bi spriječila potencijalno katastrofalan stečaj. Agencija prenosi da su izvori bliski Todoriću za regionalnu televizijsku kuću N1 kazali da on namjerava platiti jamčevinu i boriti se protiv izručenja u domovinu.

>>>Predsjednica podcrtala ‘ogroman’ javni interes u istrazi Agrokora

Dpa navodi i da je Europska komisija zbog problema u Agrokoru smanjila procjenu hrvatskog gospodarskog rasta u ovoj godini s 3,1 na 2,9 posto. Vijest o Todorićevom uhićenju prenijela je i srbijanska agencija Beta te slovenska STA.

Beta prenosi izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je novinarima u Zagrebu kazao da sada slijedi uobičajena procedura i da Todorić ima prava kao optuženi, dok o vremenskim okvirima nije htio nagađati.

25. rujan 2023 01:11