Aktualno
StoryEditor

Temelj greenfield investicija - pretvaranje netočnih institucionalnih prostornih podataka u točne

17. Ožujak 2018.

Pretvaranje netočnih institucionalnih prostornih podataka u točne je temelj greenfield investicija u RH, konstatirala je Blaženka Mičević direktorica tvrtke Agrodet, drugog dana Liderove konferencije ‘Greenfield investicije – kako snovi postaju stvarnost‘.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider Invest 2018.: Hrvatska itekako ima potrebu za investicijama

Što se tiče postojećeg stanja prostora, način dosadašnjeg korištenja prostora oblikovao je prostor u naravi, nisu se provodili postupci usklađenja, upisa prava vlasništva, rješavali imovinsko-pravni odnosi. Također, nisu se papirnato provodili postupci okrupnjavanja, komasacija, arondacija i zamjena zemljišta.

- Odluke o prostoru donosile su se na temelju stanja u naravi, prostor se promijenio, a prostorni podaci ostali su netočni. Investitori ne mogu zamisliti da se tako nije vodila briga o prostoru godinama, da nisu stvarani točni podaci, rekla je Mičević te dodala da je ponašanje stranih investitora uvjetovano je onim što vide - ne razmišljaju o (ne)mogućim ograničenjima.

>>> Započela je dvodnevna konferencija o greenfield investicijama

Naglasila je da su izazovi u realizaciji investicije dostupnost prostornih podataka, točnost prostornih podataka, imovinsko-pravni odnosi na zemljištu i pitanje povrata zemljišta. Stoga investitori u planiranje investicija ulaze sa netočnim institucionalnim prostornim podacima, a rezultat su neplanirani i veliki troškovi, produženje ili onemogućavanje realizacije investicije.

- Država treba prepoznati sveukupnu problematiku rješavanja stanja u prostoru i stvoriti timove za rješavanje kroz privatne tvrtke, rekla je Mičević.

>>>Ćorić: Smanjenje uvoza i povećanje izvoza – nova energetska strategija do kraja 2018.

Gledajući što po tom pitanju može učiniti privatni sektor, Mičević je istaknula da njezina tvrtka Agrodet osmislila projekt agrodezije te da  koristi najnovije tehnologije kako bi najbrže mogli projektirati za investitora. Također, koriste mjerenja bespilotnom letjelicom, kojom je za potrebe investitora omogućeno snimanje velikih površina kako bi smo ispravljali netočne podatke koje ima država, izrađuju digitalne ortofoto snimke koja pokazuje stvarno stanje terena, rade analizu tla te prate gradnju.

>>>Kirin: Spajanjem cesta radimo regionalni bazen radne snage, ništa se ne može bez cesta

07. prosinac 2022 04:42