Aktualno
StoryEditor

Trostruki A: Kadrovska i strateška neizvjesnost među najvećima

17. Studeni 2018.

AAA nije samo bonitetni certifikat, odnosno oznaka poslovne izvrsnosti za tvrtke, odnosno za države. Lider je prije četiri i pol godine analizirao zajedno tri tada najmoćnije hrvatske tvrtke u privatnom domaćem vlasništvu: Agrokor, Adris i Atlantic. Pa, premda su se od tada među njih ubacili Roglićev Orbico i Vujnovčeva Energia naturalis, ‘tripple A‘ i dalje je okosnica domaćeg biznisa, premda najveći među njima odlazi u strano vlasništvo.

No kadrovske premetaljke opet su ih spojile pod zajednički nazivnik. Agrokor s dva izvanredna povjerenika i njihovim velikim operativnim i savjetničkim ekipama koji su samo prolaznici u očekivanju pravoga kadrovskog rješenja za vođenje nove kompanije. Emil Tedeschi nedavno se riješio jednog od svojih najbližih suradnika Mladena Vebera, s kojim se razišao i u košarci i u kompanijskoj strategiji. U Adrisu je pak već dulje aktualna priča o tome tko će doći na mjesto predsjednika Uprave i najvećeg dioničara Ante Vlahovića, koji je u 69. godini života, a na čelu TDR-a/Adrisa je još od 1994. I sad je za ‘rovinjskog nasljednika‘ nominiran financiministar Zdravko Marić. Tu neslužbenu informaciju Glasa Istre i Adris i Marić su nježno demantirali – bez pravog demantija.

>>>Veber otišao iz Atlantic Grupe zbog košarke?

Za to vrijeme mnogima u HDZ-u porasli su apetiti i već su počeli preuređivati ministarsku sobu u Katančićevoj 5. A odmah su krenula nagađanja da Marić zapravo čeka novi Zakon o sukobu interesa. U prijedlogu tog propisa više nema jednogodišnjeg moratorija kojim se sad državnim dužnosnicima ne dopušta prelazak u kompanijske uprave ili nadzorne odbore. Prema tome, ako Plenković zaista žarko želi zadržati svog financijaša, stavit će izmjene Zakona o sukobu interesa na dno ladice. Tad bi Mariću preostalo samo jednogodišnje ‘pripravništvo‘, možda na poziciji Vlahovićeva ‘princa-savjetnika‘. A ‘tripple A‘ s ovim kadrovskim slagalicama na ključnim pozicijama pokazuje da su najveći domaći igrači na prekretnici i muku muče sa strateškim i kadrovskim odlukama. Uostalom, četiri od deset najvećih kompanija od ove godine vode novi menadžeri.

02. lipanj 2023 00:45