Aktualno
StoryEditor

Turk: Zbog nepravilnosti možemo ostati bez EU novaca i to je opasnost za naš proračun

12. Lipanj 2018.

Pred nama je četiri milijarde eura koje bismo mogli iskoristiti. U nepravilnostima možemo ostati bez novaca, a to je opasnost za naš proračun, bio je jasan predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk u sklopu konferencije ‘Prepreke i izazovi u korištenju EU fondova u Republici Hrvatskoj do kraja financijskog razdoblja – Kako se izboriti s nepravilnostima i financijskim korekcijama?‘,  koju je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt ‘E-impulsom do bolje iskorištenosti EU fondova u Republici Hrvatskoj‘.

Ariana Vela, vlasnica tvrtke EU PROJEKTI istaknula je da je jedan od razloga zašto su odlučili razgovarati o nepravilnostima i financijskim korekcijama u provedbi projekata upravo taj što žele potaknuti sustav i sve koji u njemu rade da razgovaraju o tome kako ga učiniti boljim i efikasnijim i kako isprogramirati sljedeće programsko razdoblje da ono bude prilagođeno našim potrebama i da se maksimalno iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju.

>>> Manjak informacija i procedure glavne prepreke poduzetnicima do sredstava EU

- Želim da se i dalje trudimo i radimo što više na tome da ovaj novac koji nije samo novac države, nego je novac svih nas koji smo građani EU, zaista i dođe na posredan način u naše džepove i pomogne da nam život bude bolji, da se manji negativan trend depopulacije i da RH ipak bude kroz nekoliko godina ljepše mjesto za život – naglasila je Vela odmah na početku konferencije.

Vela je na konferenciji predstavila redizajn prvog hrvatskog portala o fondovima EU (EUPROJEKTI.INFO), koji je nastao 2012. godine sa željom da postane središnje mjesto za EU fondove.

- Želimo postati središnje mjesto za davanje stručnih objašnjenja o EU fondovima i javnoj nabavi koja se odnosi na EU projekte, davati stručna mišljenja o revizijama i želimo biti mjesto na kojem ćete naći informacije o regulativi koja vas se tiče ako želite pripremati i provoditi europske projekte. Na EU barometru možete vidjeti naše analize iskorištenosti sredstava, naša mišljenja o različitim revizijama, nalazima te naše analize ažurnosti objave poziva – rekla je Vela.

>>>Greška u sustavu eFondovi brojnim poduzetnicima onemogućila prijavu za bespovratna sredstva

Konzultantica tvrtke EU PROJEKTI Ivana Rukavina-Halilagić rekla je da su najčešće utvrđene nepravilnosti nezakoniti ili diskriminacijski uvjeti sposobnosti i kriteriji za odabir ponude utvrđeni u pozivu na nadmetanje, da uvjeti sposobnosti nisu povezani s predmetom ugovora i nisu razmjerni predmetu ugovora, diskriminirajuće tehničke specifikacije, nedostatak transparentnosti i jednakog postupanja tijekom ocjene, znatna izmjena elemenata ugovora određenih u dokumentaciji za nadmetanje i sklapanje dodatnih ugovora o radovima, uslugama i nabavi robe.

- Ono što mi možemo napraviti je prilikom pripreme i provedbe projekata detektirati rizike, pripaziti na načela javne nabave, dostavljati dokumentaciju javne nabave na ex-ante kontrole, anagažirati iskusne stručnjake te pojednostaviti procedure i pravila – poručila je Rukavina-Halilagić.

Državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić rekla je da je raspoloživa alokacija iz ESIF-a za RH 10,7 milijardi eura, od čega smo na razini ESIF-a smo ugovorili 43-44 posto, dok je isplaćena razina sredstava je nešto manja oko 11 posto.

- Poduzetnički sektor i poduzetnici trebaju novac, to nam je sasvim jasno svima i ključ je u tome da se situacija popravlja kada su u pitanju problemi u provedbi projekata, rekla je Đurić.

>>> HGK: Smanjeni pozitivni utjecaji povezani s pristupanjem EU-u

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, rekao je da kada govore o korekcijama, da su trenutno napravili analizu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

- Dosad imamo 336 ugovora u provedbi, znači 16,8 milijardi kuna, 185 sumnja na nepravilnosti, koji generira 214 milijuna kuna neprihvatljivih troškova. Nepravilnosti nastaju na tri razine, a prva i najčešća razina je dokumentacija za nadmetanje i plan nabave, rekao je Petric.

Naime, zbog nepravilnosti koje je moguće utvrditi u provedbi projekata financiranih iz fondova EU, brojni korisnici suočavaju se s obvezom povrata sredstava, ponekad do iznosa koji odgovara 100% dodijeljenih bespovratnih sredstava. Kako se ovo financijsko razdoblje bliži kraju, tako će broj utvrđenih nepravilnosti biti sve veći, kao i iznosi povrata.

20. travanj 2024 14:02