Tržište kapitala
StoryEditor

Cijena Ericsson NT-a bit će pod većim pritiskom

25. Svibanj 2012.

Na Zagrebačkoj burzi i danas većina analitičara očekuje stagnaciju Crobexa i slab obujam trgovanja, uz nešto veći fokus investitora na dionicu Ericssona Nikole Tesle.

Naime, od danas više ne nosi pravo na sudjelovanje u isplati dividende. Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks jučer je oslabio 0,36 posto, na 1.714 bodova, a Crobex10 0,36 posto, na 945 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je tek 7,2 milijuna kuna, što je milijun kuna manje nego prethodnoga trgovinskog dana.Najlikvidnija je bila dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom nešto iznad 2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,99 posto, na 1.181 kunu. Jučer je bio posljednji dan trgovanja njome s pravom sudjelovanja u isplati dividende, predložene u visini do 170 kuna po dionici.

- Danas je moguća stagnacija tržišta međutim teško je procijeniti s obzirom na nestabilnu situaciju na svjetskim burzama. U svakom slučaju, moguć je i danas nešto veći fokus investitora na dionicu Ericssona Nikole Tesle, a i cijena će joj vjerojatno biti pod većim pritiskom uslijed nastupa ex-dividend daya - kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.Na svjetskim burzama i dalje je mnogo neizvjesnosti u vezi europske dužničke krize, pa je trgovanje vrlo nervozno. Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, no trgovalo se vrlo nervozno jer europski čelnici nisu postigli nikakav napredak u rješavanju dužničke krize.

Dow Jones indeks ojačao je 0,27 posto, na 12.529 bodova, a S&P 500 0,14 posto, na 1.320 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,38 posto, na 2.839 bodova. I dalje je velik strah investitora od izlaska Grčke iz eurozone i produbljivanja dužničke krize. Otprilike polovina vlada, banaka i velikih kompanija u eurozoni priprema krizni plan u slučaju grčkog napuštanja eura. S druge strane, ni na posljednjem sastanku u srijedu lideri Europske unije nisu postigli nikakav napredak u rješavanju dužničke krize. Poručili su samo da žele da Grčka ostane u eurozoni i ispuni obećanja koje je dala kada je dobila međunarodnu pomoć.

Zbog toga su jutros na azijskim prevladali cjenovni minusi. Međutim, na europskim burzama prevladava pozitivnije raspoloženje.- Nemamo jasnih zaključaka s neformalnog sastanka EU čelnika u vezi daljnjeg rješavanja europske dužničke krize, pa je zbog toga trgovanje na svjetskim dioničkim tržištima vrlo nestabilno. Nastavljaju nam pristizati i novi signali usporavanja kineskog gospodarskog rasta, ovoga puta u vidu smanjenja odobrenih potrošačkih kredita, što je također razlog za nelagodu i oprez investitora, te stoga i dalje očekujemo snažne oscilacije na burzama - zaključuje Bešević Vlajo.

28. travanj 2024 13:15