Aktualno
StoryEditor

Wall Street prošloga tjedna pao, europske burze porasle

20. Studeni 2022.
wall street

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, dok su na europskim burzama porasle, a trgovalo se oprezno jer će, unatoč popuštanju inflacijskih pritisaka, središnje banke nastaviti podizati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,01 posto, na 33.745 bodova, dok je S&P 500 pao 0,7 posto, na 3.965 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 11.146 bodova.

Nakon snažnog skoka prethodnoga tjedna, prošloga su tjedna indeksi znatno oscilirali, pa su jedan dan porasli, da bi već drugi izgubili te dobitke.

Zamah tržišta, potaknut slabljenjem inflacijskih pritisaka i nadom u usporavanje tempa povećanja kamata Feda, splasnuo je, pa se trgovalo oprezno.

Inflacija u SAD-u popušta, što je prošloga tjedna potvrdio podatak da su proizvođačke cijene porasle 8 posto u 12 mjeseci do listopada, manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

„Tržište pokreću podaci o inflaciji, koji su nešto niži nego što se očekivalo, što podržava nadu da je inflacija dosegnula vrhunac i da će u idućem razdoblju slabiti”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Slabljenje inflacije podržava nadu da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Nakon što je početkom studenoga Fed četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa povećanja u prosincu na 0,50 postotnih bodova.

No, važnije je, poručuju iz Feda, na kojim će se razinama zaustaviti podizanje kamata.

Među ostalim, guverner Feda Christopher Waller kazao je prošloga tjedna da je tržište pretjerano reagiralo na samo jedan podatak i da će trebati niz slabijih izvješća o inflaciji da bi središnja banka odmaknula nogu s kočnica.

„Tržišta bi se sada trebala koncentrirati na krajnju točku povećanja kamata, a ne na tempo svakog povećanja. A ta krajnja točka vjerojatno je još dosta udaljena”, poručio je Waller.

Stoga je najvažnije pitanje na koje će razine do kraja ciklusa zaoštravanja monetarne politike Fed povećati kamate – na 4,75 ili čak 5,00 posto?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na 14.431 bod, a pariški CAC 0,75 posto, na 6.644 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, na 27.899 bodova.

25. studeni 2022 09:55