Aktualno
StoryEditor

Zagrebačka banka organizirala prvi interni Hackathon na temu primjene alata generativne umjetne inteligencije

25. Svibanj 2023.
zagrebačka banka hackhaton
Zaposlenici Zagrebačke banke osmislili su i razradili rješenja za unaprjeđenje procesa i usluga s pomoću najnovije GPT tehnologije

Na internom natjecanju Zagrebačke banke pod nazivom ZabaGPT Hackathon, održanom od 19. do 21. svibnja, 45 zaposlenika Zagrebačke banke podijeljeno u deset timova tijekom 48 sati osmišljavalo je rješenja temeljena na primjeni najnovije GPT tehnologije za daljnje unaprjeđenje internih procesa te razvoj proizvoda i usluga za klijente.

Zaposlenici su uz stručnu, tehničku i konzultativnu podršku mentora iz raznih dijelova Banke radili na razradi i pripremi rješenja, tzv. POC-ova (proof of concept) iz različitih područja – od internih procesa, CRM-a, weba i upravljanja rizicima do lansiranja novih proizvoda i usluga, virtualnih asistenata i drugih inovativnih koncepata. Rješenja su potom prezentirali Upravi Zagrebačke banke te tako stvorili velik potencijal za ostvarenje novih digitalnih iskoraka u poslovanju.

- Na prvom internom ZabaGPT Hackathonu angažirali smo svoje interne snage, kapacitete i inovativnost zaposlenika da bismo ispitali kako se učinkovito koristiti alatima umjetne inteligencije i najnaprednijom tehnologijom dostupnom na tržištu s ciljem stvaranja novih ideja i rješenja u internom i eksternom poslovanju. Ponosni smo na sve sudionike te njihova inovativna, cjelovita i konkretna digitalna rješenja koja nam u idućem razdoblju mogu biti važna i korisna za daljnji razvoj našeg digitalnog poslovanja - zjavio je Pavel Vinter, član Uprave Zagrebačke banke.

Zagrebačka banka uvijek je bila predvodnica u području tehnoloških iskoraka na hrvatskom bankarskom tržištu. Među prvim bankama u Hrvatskoj 2000. godine lansirala je internetsko bankarstvo za poslovne subjekte, 2001. godine internetsko bankarstvo za građane, u 2007. mobilno bankarstvo m-zaba, a u 2008. prvo mobilno bankarstvo za poslovne subjekte u Hrvatskoj. U međuvremenu su tržištu predstavljene brojne digitalne usluge koje su u sve većem broju dostupne klijentima u m-zabi, a u 2023. godini Zagrebačka banka posvećuje se upoznavanju najsuvremenije GPT tehnologije, istražujući prednosti koje njezina primjena može donijeti bankarskom poslovanju.

20. svibanj 2024 02:12