Aktualno
StoryEditor

‘Zlatno doba‘ umjetne inteligencije

03. Listopad 2016.

Najveća imena tehnološke industrije su utemeljila novu organizaciju posvećenu promicanju umjetne inteligencije (AI). Osnivači na službenim stranicama pišu da je partnerstvo nastalo kako bi se "adresirale prilike i izazovi" koji dolaze s AI tehnologijama.

U "Partnerstvu o umjetnoj inteligenciji za dobrobit ljudi i društva" sudjeluju Google, Microsoft, Facebook, IBM i Amazon.

- AI tehnologije imaju ogroman potencijal popraviti brojne aspekte života; od zdravlja, edukacije i proizvodnje do automatizacije domova i transporta. Mi ćemo naš rad otvoreno podijeliti s javnošću hrabreći njeno sudjelovanje. Akcije partnerstva, uključujući većinu rasprava, sastanaka, rezultata i smjernica, bit će javno dostupne - piše u priopćenju za javnost povodom formiranja organizacije koja uključuje istaknute pojedince iz tehnološkog sektora poput šefa AI odjela u Facebooku Yanna LeCuna, voditelja DeepMind projekta pod okriljem Googlea Mustafu Suleymana, profesoricu Francescu Rossi iz Istraživačkog centra Watson IBM-a, direktora za strojno učenje u Amazonu Grega S. Corrada i izvršnog direktora u Microsoftovom istraživačkom laboratoriju Redmond, Erica Horovitza.

‘Zlatno doba‘  

Umjetna inteligencija sve češće nalazi primjenu u svakodnevnici bila riječ o rudimentarnim ‘asistentima‘ u pametnim telefonima ili upečatljivoj analizi podataka kakva je dovela do pobjede DeepMinda u najkompleksnijoj igri na ploči Go. Stručnjaci su nedavnu pobjedu umjetne inteligencije u odmjeravanju sa svjetskim šampionom Lee Sedolom proglasili ‘definirajućim trenutkom‘ koji je stigao puno desetljeće prije svih očekivanja.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=vI1LV3zceNQ[/embed]

Utemeljitelj DeepMinda, Demis Hassabis, kaže da njegov tim radi na stvaranju umjetnog hipokampusa, područja u ljudskom mozgu odgovornog za emocionalne reakcije, analizu sjećanja, stvaranje konteksta i kreativnost kao takvu. DeepMind je od 2014. godine u vlasništvu Googlea.

- Mi smo u zlatnom dobu strojnog učenja i umjetne inteligencije - rekao je o aktualnim trendovima direktor strojnog učenja u Amazonu Ralf Herbrich. - Kao znanstvena zajednica mi smo još uvijek daleko od mogućnosti da radimo stvari kako ih rade ljudi, ali mi rješavamo nevjerojatno složene probleme svakog dana i ostvarujemo nevjerojatno brz napredak.

Uz pobornike, razvoj umjetne inteligencije ima i istaknute protivnike, među kojima je posebno gorljiv Elon Musk s gledištem da je AI ‘potencijalno opasniji od nuklearnih bombi‘.

[embed]https://twitter.com/elonmusk/status/495759307346952192[/embed]

02. travanj 2023 00:48