Biznis i politika
StoryEditor

Benčić: Izborni program stranke Možemo neće se temeljiti na Odrastu

22. Rujan 2023.
Sandra Benčićfoto Ratko Mavar

Stranka Možemo je započela rad na izbornom programu, a Odrast kao koncept neće biti  uvršten u izborni program. Odgovor je to Sandre Benčić, premijerske kandidatkinje stranke Možemo, na izravan Liderov upit hoće li i u kampanji i u izbornom programu ta stranka „gurati“ ideju Odrasta (op. a.; Degrowth).

- Odrast je svjetonazor, društveni i politička pokret na kojem se ni ne može temeljiti politički ekonomski program. Ekonomski dio programa temeljit će se na našim idejama kako potaknuti gospodarstvo i rast industrijske proizvodnje i koje grane smatramo najvažnijim pa ćemo ih temeljem naših procjena i poticati – odgovorila je Benčić posve zatečena pitanjem.

Izborni program stranke Možemo, dodala je Benčić, upravo se priprema, tematska skupina koja se sastoji od vanjskih suradnika  radi na njemu i prema njezinim riječima trebao bi biti objavljen do studenog ili najkasnije do kraja godine.

- Na izbornom programu rade stranački stručnjaci i vanjski suradnici, a ekonomski dio "poliraju" strančki makroekonomisti – naglasila je Benčić koja nije htjela odgovoriti o kome se konkretno radi. Na pitanje koje će biti ekonomske okosnice programa odgovara da se upravo „glancaju“ glavne poruke, ali da će osnovno polazište biti zelena reindustrijalizacija Hrvatske.

- Ekonomski dio programa temeljit će se na ideji da se javna sredstva, što potpore države, a što sredstva iz EU fondova, usmjeravaju prema onim industrijskim granama koje su nam potrebne kako bi krenuli u zelenu tranziciju u industriji i kako bi potaknuli pojedine grane industrije koje mogu biti okosnice zelene industrije – istaknula je Benčić, a na upit koje konkretne kompanije ima u vidu kad se govori o zelenoj industriji navela je Končar i Đuru Đakovića.

- Važan segment te zelene industrije bit će i poticanje primjerice proizvodnje zelenih građevinskih materijala za zelene, održive zgrade, što je dio priče o bioekonomiji i održivim resursima i obnovljivim materijalima. Osim toga, okosnica programa bit će i energetska transformacija, dekarbonizacija sektora proizvodnje električne energije, kao i proizvodnja energetski neutralnih komponenti poput vodika za prometni sektor, pogotovo javni promet, čak i za brodarsku industriju. Hrvatska za takve industrijske promjene ima i znanja i ljude, ali trebamo raditi na jačem povezivanju znanosti i gospodarstva – zaključila je Benčić.

28. travanj 2024 01:51