Biznis i politika
StoryEditor

Enna Transport: U par minuta obavjestili smo HŽ o zaustavljanju vlaka

12. Rujan 2022.
Petar Glavaš
Direktor Enna Transporta Petar Glavaš rekao je da je njihov dispečer nazvao HŽ Infrastrukturu par minuta nakon što je saznao da je strojovođa zaustavio teretni vlak u noći u kojoj je u naletu vlaka kod Novske poginulo troje osoba. 
 
Nakon što je zaustavio vlak zbog pada brzine i sumnje u ispravnost vagona, strojovođa željezničkog prijevoznika Enna Transport u roku od najviše pet minuta nazvao je dispečera te tvrtke kako bi ga o obavijestio o mogućem kvaru, kazao je član uprave i direktor Enna Transporta Petar Glavaš na konferenciji za medije
 
U naletu putničkog vlaka na teretni vlak koji se u petak kasno navečer dogodio kod Novske, poginule su tri osobe, a 12 ih je ozlijeđeno.
 
Direktor Enna Transporta govorio je o tome što su sve strojovođa i dispečer poduzeli kobne večeri
 
- Naš je dispečer, nakon što se čuo sa strojovođom, nazvao najprije prometnika u Okućanima, no nije ga dobio pa je zatim nazvao regionalnog dispečera u Vinkovcima, koji je primio na znanje informaciju da se vlak tamo zaustavio istaknuo je Glavaš.
 
Poručio je kako na ovaj način želi opovrgnuti sve netočne tvrdnje koje su mogle čuti u zadnja dva dana, tvrdnje za koje smatra da obmanjuju javnost te da bi mogle utjecati na istragu.

 

Sve po proceduri

 
Prema važećim pravilima željezničkog prometa, dodaje Glavaš, strojovođa unutar 15 minuta mora nazvati dispečera ili prometnika ako je zaustavio vlak zbog sumnja na kvar vozila ili drugih prometnih razloga.
 
- Strojovođa ima pravo najprije sam pokušati ukloniti problem, no naš je strojovođa u puno kraćem roku poslao obavijest svom dispečeru. Dispečer naše tvrtke nazvao je dispečera u HŽ Infrastrukturi par minuta nakon poziva strojovođe - napomenuo je direktor.
 
Radi istrage nije htio otkriti točna vremena poziva.
 
Glavaš dodaje da strojovođe Enna Transporta koji su stariji od 50 godina svake godine prolaze liječnički pregled, a oni mlađi od 50 prolaze ga svake tri godine.
 
Uz to, strojovođa koji je u petak upravljao vlakom imao je sve važeće dozvole za bavljenje tim poslom koje je izdala Agencija za sigurnost željezničkog prometa.
 
- Želimo još jednom skrenuti pozornost da je postupak s naše strane izveden po propisanoj proceduri i pravilima koja reguliraju sigurnost prometa - ustvrdio je Glavaš.
02. prosinac 2023 00:53